*Nettavisen* Økonomi.

Oljefall og Telenor-ras på Oslo Børs

OLJEFALL: Oslo Børs falt sammen med oljeprisene torsdag. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

Kraftig oljeprisfall preget børsen. Opptur for SAS.

12.11.15 16:40

Ved stengetid torsdag var hovedindeksen ned 1,93 prosent til 611,5 poeng, med de største negative bidragene fra Statoil og Telenor.

Statoil fulgte med oljeprisen og ramlet 3,9 prosent, mens indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceselskapene var ned 2,4 prosent.

Lavere oljepris er derimot godt nytt for flyselskapene og SAS ble sendt opp 9,1 prosent, uten av selskapet selv slapp noen nyheter torsdag. SAS-aksjen har også hatt medvind på børsen i år, med en oppgang på 34 prosent.

Blytungt for Telenor
For Telenor ble det en særdeles tung dag, med en nedgang på 6 prosent. Det barberte bort 14 milliarder kroner fra eiernes aksjeverdier.

Telekomanalytiker Daniel Johansson i Fondsfinans peker på flere faktorer som trekker ned Telenor-kursen, deriblant meldingen i går kveld om at fire Telenor-topper fristilles midlertidig.

Det skjer som et resultat av at Telenor har engasjert Deloitte for en gjennomgang av Telenors oppfølging og håndtering av eierskapet i VimpelCom, opplyste Telenor.

Finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen er fristilt, det samme er tidligere styremedlemmer i VimpelCom, Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjulstad.

- Det er flere ulike ting som spiller inn på kursen i dag. Innledningsvis er det utviklingen i VimpelCom-saken. Sentimentet rundt VimpelCom er kraftig forverret gitt det som skjedde i går, sier Johansson til Nettavisen Stocklink.

I tillegg er Telenors datterselskap Dtac i Thailand et av fire selskaper som er igjen i en lisensauksjon som gjennomføre i Thailand. Ifølge TDN Finans, som siterer Bloomberg, ble auksjonen pauset etter at budene for de to lisensene hadde steget til 70 milliarder baht.

- Det er en veldig høy pris. Poenget er at fri kontantstrøm da blir en del mindre. Folk liker ikke at kontantstrømeffekten blir litt negativ i det korte bildet. Det er ikke dramatisk, men kan bety litt lavere utbytteøkning enn vi hadde ventet, sier Johansson.

Laveste oljepris siden august
I oljemarkedet har prisen på nordsjøolje trukket betydelig ned siden onsdag ettermiddag.

Torsdag ble nordsjøoljen handlet for 45,2 dollar per fat, det laveste siden slutten av august, og ned 3,1 prosent i løpet av dagen.

Statistikk fra industrigruppen American Petroleum Institute viste sent tirsdag at oljelagrene steg med 6,3 millioner fat i forrige uke, mer enn forventningene på 1,1 million fat i en undersøkelse fra The Wall Street Journal. I ettermiddag kommer den offisielle lagerrapporten.

Siden i fjor sommer har oljeprisene blitt mer enn halvert i et oljemarked som nærmest svømmer i olje.

- Det er ingen «bullish» faktorer for øyeblikket. I USA fortsetter bare lagrene å øke. Det er ekstremt mye olje ute i markedet. Nå kuttes kostnadene også såpass mye at man ikke trenge like høy oljepris som før. Man trenger ikke lenger 100 dollar fatet for at prosjektene skal være lønnsomme, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag