*Nettavisen* Økonomi.

Oljefall på børsen

Foto: MARTIN OESER (AFP)

Børsstemningen forsures av fallende råvarepriser.

04.08.09 18:00

Oslo Børs fikk i går en forrykende innledning til august med en oppgang på nærmere tre prosent. Tirsdag var det tungt.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen åpnet positivt, men sakket fort akterut. Ved avslutningen tirsdag ettermiddag var hovedindeksen i 302,39 poeng, ned 1,03 prosent.

Lavere oljepris
Oljeprisene faller av i formidddag. Ifølge Bloomberg News skyldes dette frykt for at prisene har steget mer enn den økonomiske forbedringen kan gi av etterspørsel. I tillegg har dollaren styrket seg mot euro, og har dermed svekket investorenes appetitt på råvarer priset i den amerikanske valutaen.

På råvarebørsen i New York omsettes et fat råolje med levering i september til 71 dollar. Septemberkontrakten på nordsjøolje omsettes for 73,15 dollar fatet, ned 0,22 prosent.

Resultatras for StatoilHydro
I hovedfokus denne dagen er oljegiganten StatoilHydro. Selskapet greide ikke å innfri forhåndsestimatene da selskapet la frem sin kvartalsrapport. Men aksjen får fotfeste fra start tirsdag morgen.

I andre kvartal 2009 hadde StatoilHydro et driftsresultat på 24,3 milliarder kroner, sammenlignet med 62,6 milliarder kroner i andre kvartal 2008. Justert for visse poster som ledelsen ikke anser å være representative for StatoilHydros underliggende drift i perioden, var justert driftsresultat i andre kvartal 2009 på 29,2 milliarder kroner, sammenlignet med 56,3 milliarder kroner i andre kvartal 2008. Her hadde analytikerne ventet 29,5 milliarder kroner i kvartalet, ifølge analytikerestimater fra Bloomberg.

- En positiv rapport
- Alt i alt er dette en positiv rapport, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities til NA24.

Han trekker frem at det justerte driftsresultatet på 29,2 milliarder kroner i kvartalet er noe bedre enn forventningene. Samtidig var bunnlinjen justert for ekstraordinære effekter på 9 milliarder kroner. Dette var over Omdals estimat på 7,9 milliarder, og godt over snittet til analytikerne som var på 7,3 milliarder kroner.

Aksjen åpner dagen med en oppgang på 0,87 prosent til 135,20 kroner. Til slutt endte det opp 0,4 prosent til 134,50 kroner.

Mørdre-avgang gir børsras
Dagens taper så langt er finanskonsernet Acta. I dag tidlig meldte selskpaet at konsernsjef Simen Mørdre fratrer sin stilling etter over fire år som leder av konsernet.

- Styret beklager at Simen Mørdre slutter, men har forståelse for beslutningen i lys av de utfordringene han og konsernet har opplevd det siste året, sier styreleder Alfred Ydstebø i Acta Holding.

Acta skriver selv at de det siste året vært gjennom en krevende periode med stort fokus på regulatoriske, markedsmessige og organisatoriske forhold. Det kan kanskje kalles en svak underdrivelse. I løpet av det siste året har aksjen gått på en stjernesmell på børsen, og èn av de to grunderne i Acta, Fred Ingebrigtsen, er siktet for innsidehandel. I tillegg har Kredittilsynet vært på krigsstien i forbindelse med mistanke om råsalg av finansielle produkter.

Aksjen falt 4,14 prosent til 2,55 kroner.

Labert i Europa
De europeiske børsene faller også etter flere sterke dager på rad. Storbanken UBS la frem sitt tredje kvartalstap på rad i morgentimene, og luksusbilprodusenten BMW rapporterte et resultatfall på 76 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.