NA24.no

Oljefest etter lagertall

Foto: Statoil
Sist oppdatert:
Oljeprisen spretter i været etter den ukentlige rapporten.

Torsdag ettermiddag kommer de ukentlige oljelagertallene fra USA.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge det amerikanske energibyrået EIA økte råoljelagrene økte med 0,4 millioner fat til 337,8 millioner fat i forrige uke. Dette er lavere enn analytikernes forventninger. Ifølge en undersøkelse fra Platts lå estimatet fra analytikerstanden på en økning på 2,2 millioner fat. Det skriver Marketwatch.

Prisen får også hjelp av at bensinlageret falt med 5,2 millioner fat, i sterk kontrast til en ventet økning på 1,6 millioner fat. Destilatlageret falt med 1,1 millioner fat på linje med forventningen om et fall på 1,0 millioner fat.

Prishopp
Oljeprisen spretter i været etter rapporten, og står opp 1,29 prosent til 74,04 dollar fatet.

Oljelagrene er viktige, da de gir en god indikasjon på etterspørselen fra USA, verdens suverent største oljekonsument. Høyere lagre betyr mindre etterspørsel, og dermed lavere pris.

Oljelagrene ligger nå i øvre del av hva som er vanlig på denne tiden av året.

Analysebom på bensin
Prisen får også hjelp av at bensinlageret falt med 5,2 millioner fat, i sterk kontrast til en ventet økning på 1,6 millioner fat. Destilatlageret falt med 1,1 millioner fat på linje med forventningen om et fall på 1,0 millioner fat.

Den siste tiden har oljen fått mye støtte fra en nedgang i dollarkursen, relativt til andre valutaer.

Dollareffekten
Oljen handles i dollar, så et dollarfall vil gjøre oljeprisen lavere i realverdi. Lavere dollarkurs gjør det billigere for utlendinger å kjøpe olje, og skaper dessuten et marginpress på produsentene som kan lede til økte priser.

Imidlertid er det et mer blandet bildet for dollarkursen denne torsdagen. Ved 17.00-tiden står den ned 0,06 prosent mot euro, 0,12 prosent mot sveitsiske franc og 1,58 prosent mot britiske pund, men styrker seg 1,05 prosent mot yen og 0,77 prosent mot kanadiske dollar.

Dollaren står 0,49 prosent høyere mot norske kroner enn i går, på 5,56 kroner per dollar.

Børsen i rødt
Oslo Børs får et lite løft, men klarer foreløpig ikke å slå over i positivt terreng, et kvarter før stengetid. Hovedindeksen står ned 0,09 prosent til 342,02 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere