NA24.no

Oljefest i 35 år til

Sist oppdatert:
Om tre tiår kan solen gå ned for Olje-Norge.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Olje- og gassnasjonen Norge vil vare 35 år til. Så er det slutt.

NA24 - din næringslivsavis

Forutsetningen er at Oljedirektoratet har regnet riktig på hvor mye olje og gass som finnes på norsk kontinentalsokkel, samt at vi holder fjorårets utvinningstakt videre.

- Med de forutsetningene er tallet rett, bekrefter Jan Bygdevoll, direktør for prognoser, analyser og data i Oljedirektoratet (OED) til NA24.

Rekordår i fjor
Ifølge Oljedirektoratet har Norge 8,4 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter igjen på sokkelen. I fjor ble det solgt og levert 238 millioner standard kubikkmeter olje og gass fra Norge. Deler vi direktoratets estimat på fjorårets produksjon får vi tallet 35. Altså har Norge 35 år igjen som petroleumsnasjon.

Statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet mener som Bygdevoll at regnestykket er matematisk riktig, men at bildet likevel blir misvisende. For det første er tallene basert på estimater, for det andre varierer den årlige produksjonen av petroleum og for det tredje kan man oppdage nye ressurser.

- Det er ikke sannsynlig at Norge ikke kan kalle seg en petroleumsnasjon om 35 år, sier Stubholt til NA24. Heller ikke Oljedirektoratet og Bygdevoll vil si det.

- Ikke avhengige av olje
Som en tanke, som også kloke hoder i Finansdepartementet forholder seg til når langsiktige planer legges, kan Norge gå tom for både olje og gass i løpet av mange menneskers levetid. Og hva da?

- Jeg tror det er riktig å si at petroleumsressurser skaper er et godt utgangspunkt for Norge, men vi har aldri vært avhengige av oljen. Selv i 2007, som var et rekordår når det gjelder eksport av petroleum, kom halvparten av eksportinntektene fra ikke-petroleumsrelatert virksomhet. Det viser at vi har en robust økonomi som ikke er basert på olje alene, mener Stubholt.

Men likevel. Oljedirektoratets estimat baserer seg både på oppdagede og uoppdagede olje- og gassressurser på norsk kontinentalsokkel. Tallet inkluderer også 56 funn som ikke er godkjent for utbygging. Direktoratet har også lagt inn en usikkerhetsfaktor som gir et slingringsmonn på 5,8 til 12,3 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter - noe som gir Norge mellom 24 og 52 år igjen med olje- og gassrikdom. Igjen basert på fjorårets rekordhøye petroleumsproduksjon.

Satser på eksport av ren energi
Og regjeringen tenker på hvordan nasjonen skal være bærekraftig uten de årlige petroleumsmilliardene.

- Vi må fortsatt tenke god politikk for å utvikle en kunnskapsbasert økonomi, og ikke være en petroleumsavhengig økonomi. Minister Åslaug Haga har en uttalt ambisjon om å satse mer på fornybar energi og hun har uttalt et langsiktig mål om at Norge skal bli en stor eksportør av ren energi. Vi har vannkraft allerede. Vindkraft vil være et ekstra ben å stå på. Det er viktig for en petroleumsnasjon å skape inntekter på fornybare energikilder. Det er enda viktigere hvis vi skulle slippe opp for petroleum, eller det skulle være umulig å utvinne petroleum på grunn av nye utfordringer, sier Stubholt.

- Slutt på petroleumsalderen
Trass i at Norge så langt ikke har utmerket seg bemerkelsesverdig på eksport av mye annet enn olje og fisk, mener statssekretæren at det er håp for Norge selv dersom petroleumsalderen tar slutt.

- Vi må være nøye med hvordan vi bruker inntektene, og en viktig ambisjon er å videreføre et sterkt næringsliv utover salg av olje og gass. Det er for eksempel spennende å se at Norge kan eksportere arkitekttjenester. Og vi har, nesten mot alle odds, et tjuetall selskaper innen solindustri. Det er en innovasjonskraft i norsk næringsliv som gir håp om at Norge kan håndtere en eventuell slutt på petroleumsalderen. Vi må sørge for at det blir en naturlig overgang, sier Stubholt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere