NA24.no

Oljefest i Oslo

Sist oppdatert:
Oppkjøpsrykter og sterk oljepris ga nok et børshopp i Oslo.

Sterk oljeprisen sendte Oslo Børs opp for sjette dag på rad. Hovedindeksen steg 0,32 prosent til 457,82 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Geopolitisk uro kom igjen på agendaen etter et attentatforsøk like ved FNs nye generalsekretær. FNs generalsekretær Ban ki-Moon holdt en tale i Irak da området han var i ble utsatt for et rakettangrep. I tillegg har flere senatorer i USA indikert at de kan støtte en tøffere tone mot Iran gjennom å vedta nye sanksjoner.

Oljelagrene i USA opplevde et større trekk enn ventet i forrige uke. Råoljelagrene ble fylt opp, mens de viktige bensin- og destillatlagrene fikk et langt større trekk enn ventet. I forkant av den forestående kjøresesongen er dette godt nytt for oljemarkedet.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i mai steg 2,34 prosent til 62,19 dollar ved råvarebørsen i London.

Statoil-rykter i DNO
Oppturen i oljeprisen bidro til å sende Statoil opp 2,07 prosent til 160,25 kroner. Den norske oljekjempen ble dessuten knyttet til DNOs Irak-olje. Offisielle talsmenn for de kurdiske selvstyremyndighetene skal kjenne til at de to norske oljeselskapene snakker sammen i forbindelse med at Statoil skal kjøpe Iraks oljeinteresser i Nord-Irak. Dette er gamle rykter som ble vekket til liv av Dow Jones Newswire.

Aksjekursen i DNO stakk på ryktene og Oslo Børs innførte en børspause for å undersøke kursutviklingen.

Statoil vil av prinsipp ikke kommentere rykter, men sier til NA24 at de følger med på utviklingen i Irak. Før de vil vurdere investering i det oljerike landet, må en ny petroleumslov på plass. Sikkerheten må også bedres betraktelig.

DNO-oppgang
Analytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnB NOR Markets sier til NA24 at Statoil åpenbart har vært interessert i DNO tidligere og at det ikke bare er Irak som er interessant. Den norske oljegiganten har tidligere uttrykt interesse for Jemen. DNO er også på plass i Jemen, mens Statoil skal har vært mest opptatt av offshore-Jemen.

De kurdiske selvstyremyndighetene vil dessuten frigi oljekontraktene de har inngått med fem utenlandske oljeselskaper. Dermed kan alle vilkårene i DNOs avtale bli offentlig.

DNO-aksjen endte til slutt med en oppgang på 3,78 prosent til 10,98 kroner.

Hydro hang etter
Norsk Hydro klarte ikke henge med på oljeoppgangen. Meglerhuset Dresdner Kleinwort er ikke med på hyllesten av rest-Hydro. I et nytt notat til sine kunder skriver meglerhuset at de mener det er usannsynlig at rest-Hydro kan bli en oppkjøpskandidat når Staten fortsatt vil være den største eieren. I analysen har meglerhuset en salgsanbefaling med kursmål 160 kroner.

Hydro endte opp 0,65 prosent.

Hafslund vil dele ut 2,9 milliarder kroner i utbytte etter at de har solgt seg ned i solenergiselskap REC. Totalt ble 35 millioner REC-aksjer plassert til 138 kroner per aksje. REC falt 3,51 prosent til 137,50 kroner. Hafslund A-aksjen steg 1,43 prosent til 141,50 kroner, mens B-aksjen falt 1,05 prosent til 141,50 kroner.

Ned for Telenor
Telenor ble tynget av at de har valgt å dekonsolidere eierskapet i det ukrainske mobilselskap Kyivstar og klassifisere Telenors eierandel som en investering i balansen.

Analytiker Anderas Ekstrøm i Handelsbanken kuttet kursmålet i Telenor til 135 kroner fra 140 kroner, men gjentar akkumuleranbefalingen. DnB NOR Markets har holdanbefaling på Telenor og kuttet kursmålet til 117 kroner per aksje fra 120 kroner.

Det florerte også rykter i riggmarkedet. Seadrill steg 1,86 prosent etter at de har sagt at de søker en løsning på konflikten rundt det fallerte tilbudet på Eastern Drilling. John Fredriksens Seadrill åpner for å ha med en partner som kan by på Eastern Drilling. Ocean Rig ble trukket frem som en mulig partner. Ocean Rig falt 3,41 prosent til 41,05 kroner. Samtidig skal det være oppkjøpsrykter rundt Awilco Offshore som steg 3,34 prosent til 64,90 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere