NA24.no

Oljefest på børsen

Sist oppdatert:
Rekordhøy oljepris og få skuffelser fra StatoilHydro sendte aksjene på Oslo Børs oppover.

Rekordhøy oljepris og StatoilHydro stjal mye av showet på Oslo Børs onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen ble løftet 1,33 prosent til 433,66 poeng og et nivå hovedindeksen ikke har sett siden midten av januar.

Sendte StatoilHydro opp
StatoilHydro presenterte sine tall for fjerde kvartal onsdag. Selv om selskapet jevnt over leverer svakere enn hva markedsforventningene tilsa på forhånd, var det ellers fravær av dårlig nytt. Fusjonskostnadene havnet godt over hva analytikerne hadde regnet seg frem til på forhånd, og det var sammen med høyere skatt og tap på finansposter med på å dra ned inntrykket.

Høyere produksjon og oljepris ble likevel redningen for den nye norske oljekjempen som ble løftet 3,27 prosent til 160,90 kroner.

- Det ser dermed ut som resultatet kom inn svakere enn ventet. Selskapet ser denne gang ikke ut til å gjøre endringer i produksjonsmålsettingene fremover. En første gjennomgang av rapporten indikerer at vi blant annet bør se nærmere på forutsetningene for investeringsnivået i første fase av Sjtokman-prosjektet. Vi venter at aksjen i første omgang vil reagere noe ned på rapporten, men at den raskt vil få støtte av den relativt høye oljeprisen, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Rekordlav dollar ga rekordhøy olje
Dollaren fikk en skikkelig nedtur onsdag. Nå er den amerikanske valutaen rekordlav mot euroen og har også svekket seg betydelig sammenlignet med andre viktige valutaer. Dette gjør at oljeprisen blir billigere målt i de fleste andre valutaer enn dollaren, og dermed stiger prisen målt i dollar.

Da Oslo Børs stengte kom de ukentlige oljelagertallene som viser at det ble mer olje på lager i forrige uke. Dette medførte at oljeprisen falt fra rekordnivåene. Tirsdag kveld passerte nordsjøoljekontraktene med levering i april for første gang grensen på 100 dollar fatet. Kontraktene holdt seg godt over 100 dollar store deler av dagen, men falt til rett under 99 dollar etter oljelagerrapporten.

Fredriksen i skuddet
John Fredriksens riggselskap Seadrill presenterte sitt resultat for fjerde kvartal etter at børsen stengte. Tallene kom inn godt over forventningene og allerede har Seadrill begynt å betale utbytte til aksjonærene. Dette var nok den største overraskelsen fra riggselskapet som steg 4,65 prosent til 135 kroner før tallene ble kjent.

Fredriksen kunne glede seg over flere oppturer. Lakseoppdrettsselskapet Marine Harvest steg hele 14,23 prosent til 2,97 kroner etter at nettopp Fredriksen har kjøpt 9 millioner aksjer til 2,59 kroner per aksje. Kjøpet ble gjort gjennom Geveran Holding og Fredriksen sitter med 30,58 prosent samt en eksponering gjennom Total Return Swaps på 80 millioner aksjer.

Riggselskapet Awilco Offshore melder om høyere kostnader i forbindelse med byggingen av riggene, men leverer resultater som ligger langt over forventningene til analytikerne. Markedet var innstilt på at det kunne komme nye forsinkelser i forbindelse med byggingen av de halvnedsenkbare riggene som bygges ved Yantai Raffles-verftet i Kina. Flere meglerhus har vært på besøk ved verftet og forberedt investorene på at det kunne komme forsinkelser. De positive overraskelsene resultatmessig sendte aksjen opp 10,12 prosent til 53,30 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere