NA24.no

Oljefest på børsen

Sist oppdatert:
Skyhøy oljepris sørger for sterk oppgang på Oslo Børs.

Rekordsterk oljepris sørget for at Oslo Børs fikk et solid hopp. Sammen med sterk utvikling for de internasjonale markedene ble to dager med nedtur snudd til opptur.

NA24 - din næringslivsavis

Da handelen på Oslo Børs var over tirsdag ettermiddag hadde hovedindeksen rukket å stige 2,29 prosent til 435,53 poeng.

Full fest i olje
Både den amerikanske referanseoljen WTI og den europeiske kvaliteten nordsjøolje ble sendt opp til nye kursrekorder. Produksjonsavbrudd i Nigeria og Bahrain har sammen med en oljerørledning i USA som lekker sendt prisen på det sorte gull oppover. Dollaren svekker seg ytterligere etter at finanskrisen ser ut til å fortsette.

- Vi har sett nok en sving ned for den amerikanske dollaren, så jeg tror at vi ser kortsiktige trader komme tilbake olje som en sikring mot fallende dollar, sier råvarestrateg Mark Pervan i ANZ Bank til nyhetsbyrået AP.

Ny prisrekord for nordsjøkontraktene med levering i mai ble satt til 112,03 dollar fatet. I USA steg tilsvarende kontrakter for WTI til 113,91 dollar fatet.

Sterke aksjer
Oljeprishoppet fikk StatoilHydro til å klatre 3,73 prosent til 169,80 kroner. Meglerhuset JP Morgan sto bak 39,25 prosent av nettokjøpene og var med det den ivrigste aksjeplukkeren i markedet. Totalt ble det omsatt aksjer i StatoilHydro for 2,8 milliarder kroner. Totalomsetningen på Oslo Børs var på nærmere 12,3 milliarder kroner.

DNO steg 2,59 prosent til 8,73 kroner, mens Revus ble sendt opp 4,61 prosent til 73,75 kroner. Det norske oljeselskap steg 2,13 prosent, og ble slått av Noreco som ble løftet 4,26 prosent til 24,50 kroner. PA Resources steg 2,65 prosent til 46,40 kroner.

I Brasil er det gjort nok et storfunn. Petrobras kan ha avdekket det som kan være det største oljefeltet funnet i verden på 30 år. Funnet kan være fem ganger større enn Tupo-feltet. Flere av de norske selskapene er til stede i området.

Norse Energy har eierinteresser i samme området som funnet er gjort og aksjekursen steg 15,04 prosent til 5,66 kroner. Offshoreselskapet Sevan Marine er allerede leverandør til Petrobras i Brasil. Aksjen steg 4,21 prosent til 74,25 kroner.

Bred oppgang
Hele oljeservicesektoren er sterk. Undervannsentreprenørene Acergy og Subsea 7 er andre selskaper som har Petrobras på kundelisten. Acergy ble sendt opp 4,48 prosent til 128,25 kroner, mens Subsea 7 ble løftet 8,14 prosent til 126,25 kroner.

Solenergiselskapet REC klatret 7,29 prosent til 169,25 kroner på sterk kjøpsinteresse fra Morgan Stanley og Arctic Securities. Meglerhusene sto bak 39 og 35 prosent av nettokjøpene i aksjen. Oppgangen i REC bidro til at Orkla steg 2,41 prosent til 63,80 kroner.

Credit Suisse har jekket ned kursmålet i Seadrill. Selv om riggselskapet bekreftet mandag at har fått kontrakter på til sammen 21 milliarder kroner for tre av riggene. Det er oljeselskapet Petrobras som har inngått avtalen med John Fredriksens rigger. Credit Suisse tar ned anbefalingen til nøytral for «outperform». Seadrill-aksjen var blant de svakeste av tungvekterne og falt 0,69 prosent til 144 kroner tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere