NA24.no

Oljefokusert børs i pluss

Sist oppdatert:
USA-børsene slet seg til pluss på en dag preget av ny oljeprisrekord og detalhandel.

Indeksene klart moderat oppgang i USA torsdag, etter et bratt fall onsdag. Fokus var på salgstall fra de store butikkjedene, samt en oljepris som fyker mot 125 dollar fatet.

Detaljhandelen kan vise til en solid salgsvekst i mars. Blant annet kan kjempen Wal-Mart vise til en vekst på 3,2 prosent i årets fjerde måned. Det er over butikkjedens egne forventinger som tilsa en vekst på 1 til 3 prosent. Det er verdt å merke seg at påsken falt i sin helhet i mars i år mot april i fjor. Ellers var det skuddår i år som bidro til å løfte salget. Wal-Mart venter omsetningen i mai vil vise en flat til 2 prosents økning. Samtidig mener de det er vanskelig å vite hva som blir effekten av stimuleringspakkene som kommer fra myndighetene.

Costco Warehouse Corp har også lagt frem en rapport som viser en solid oppgang i salget. I april steg salget med 8 prosent, mens veksten var på 7 prosent i USA og 14 prosent internasjonalt. Oppgangen internasjonalt ville vært 6 prosent hvis effektene fra svak dollar er ekskludert fra tallene.

Det er verdt å merke seg at både Wal-Mart og Costco er billigkjeder. Det er en klar tendens til at disse gjør det bedre enn de mer luksuriøse konkurrentene.

Elektronikkjeden Best Buy kjøper ellers halvparten av butikkene til Carphone Warehouse i Europa. Best Buy betaler 2,1 milliarder dollar for 2.400 butikker i ni europeiske land og overtar Carphone Warehouse sin andel av butikker de eier sammen. Best Buy falt 3,5 prosent.

Olje til ny rekord
En av grunnene til at amerikanske forbrukere prioriterer lavpriskjedene, er at stadig mer av husholdningenes inntekter går til å fylle bensin på tanken.

Og oljeprisen fortsatte å være i fokus torsdag. Prisen for den amerikanske referanseoljen steg 16 cent til 123,69 dollar i gulvhandel på råvarebørsen i New York, men fortsatte opp til en topp på 124,57 dollar i elektronisk handel.

Delindeksen for oljeselskaper steg 0,9 prosent. Delindeksen for oljeserviceselskaper steg 3,3 prosent, og snuser på tidenes høyeste nivå.

Færre ledige
Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt i forrige uke til 365.000, viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er en nedgang på 18.000 søkere fra uken i forveien. Samtidig falt antall registrerte søkere med 10.000 personer til 3.020.000.

På forhånd ventet økonomene 370.000 nye førstegangssøkere, ifølge Bloomberg News. Sammenlignet med samme fjorårsperiode er antall førstegangssøkere 17 prosent høyere, mens antall registrerte søkere er opp 19 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,41% til 12.866,78

Nasdaq +0,52% til 2.451,24

S&P 500 +0,37% til 1.397,68

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere