*Nettavisen* Økonomi.

Oljefond kan bli avviklet

BERØMT HOTELL: Burj Al Arab blir sett på som et landemerke for Dubai, men stedet har mye annet å by på også. Foto: Shutterstock

Dubais svar på det norske oljefondet sløste bort pengene på vanvittige luksusprosjekt.

11.09.09 19:19

Dubais oljefond ser ut til å enten bli nedlagt eller restrukturert kraftig.

NA24 - din næringslivsavis

Istithmar World er Dubais svar på det norske oljefondet, med oljefinansierte milliardinvesteringer i utlandet. Tidligere denne uken ble fondets to investeringsdirektører, John Amato og Felix Herlihy, avsatt og det ble sagt at jobben til fondets toppsjef, David Jackson, er oppe til vurdering.

- Alvorlige problemer
- Istithmar er i alvorlige problemer, sier Rochdi Younsi, sjef for Midtøsten forskning ved Eurasia Group, til Bloomberg News.

- Ved Istithmar er det en følelse av at jobbene ikke er sikre og at det ikke ville vært en overraskelse om fondet bare forsvant, forteller han.

Mens det norske oljefondet har valgt å diversifisere kraftig, gjennom små investeringer i utallige verdipapirer verden over har Dubai prøvd seg med en annen tilnærming. Siden opprettelsen rundt årtusenskiftet har fondet hovedsakelig valgt å fokusere på et knippe luksusrelaterte prosjekter, fordelt på investeringer for 25 milliarder dollar (130 milliarder kroner).

Elendige investeringer
Mange av disse investeringene har slått alvorlig feil. For eksempel har Fondet har investert i et prosjekt på 11 milliarder dollar i Las Vegas ved navn CityCentre, som består av en et antall bygg inkludert kasinoer, hoteller og en spa. Dette satsingen var mildt sagt dårlig timet. Prosjektet står nå i stampe grunnet finanskrisens effekt på gamblinghovedstaden. Byen blant de aller hardest rammede av subprimekrisen, med enorme fall i eiendomsverdier. De Dubai-finansierte fornøyelsestårnene er ennå ikke ferdigbygde.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Et annet uheldig valg var å investert hardt i hedgefondet GLG Partners. Som hedgefond flest har utviklingen vært grusom det seneste året, og fondet har mistet hele 61 prosent av sin verdi siden araberne kjøpte seg inn.

Ellers har Dubai blant annet gjort to store næringseiendomsinvesteringer i New York som trolig har falt kraftig i pris. De kjøpt seg inn i flotte W Hotel Union Square, og luksusforhandleren Barneys New York der det er nesten rutinemessig å se amerikanske kjendiser handle. Ifølge kilder Bloomberg har vært i kontakt med skal Barneys være på konkursens rand.

Blant de ekstravagante prosjektene fondet har investert i kan Yacht Haven Grande på den karibiske øyen St. Thomas nevnes.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Avviser nedleggelse
Markedsførings og PR-sjef i Istithmar, Abdelaziz Al Mazam, sendte en mail etter at nyhetsbyrået presenterte spekulasjonene. Han hevder at fondet «vil fortsette å være et nøkkeldattterselskap [for Dubai World] fremover».

Likevel fortsetter spekulasjonene. Araberne har nemlig ikke bare vist dårlig investeringsteft i utlandet, men er også kjent for sine ekstravagante utskeielser hjemme. Det er ingen mangel på eksempler på ulønnsomme luksusinvesteringer, men kjempehotellet Burj Al Arab peker seg ut, da det trenger å være fullbooket i flere hundre år bare for å gå i null. De konstruerte øygruppene som ser ut som en palme og et verdenskart har heller ikke gitt god avkastning.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Alle disse dårlig gjennomtenkte eiendomsinvesteringer har gjort at det tidligere så steinrike oljesjeiklandet faktisk sliter økonomisk. Hele 80 milliarder dollar, eller 474 milliarder kroner, har landet pådratt seg i eiendomsrelatert gjeld. Tidligere i år måtte naboemiratet Abu Dhabi gi dem en krisepakke på 10 milliarder dollar bare så de skulle klarte å betale forpliktelsene sine.

Disse problemene har ført til spekulasjoner om at fondet vil legges ned og eiendelene solgt for å nedbetale gjeld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.