NA24.no

Oljefondet fikk avkastning på 447 milliarder kroner i 2016


LEGGER FREM TALL: Sentralbanksjef og styreleder i oljefondet, Øystein Olsen (t.h.) og Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management, presenterer tirsdag årsrapport for Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet.
LEGGER FREM TALL: Sentralbanksjef og styreleder i oljefondet, Øystein Olsen (t.h.) og Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management, presenterer tirsdag årsrapport for Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Avkastningen var 6,9 prosent i året som gikk.

- Hovedstyret er tilfreds med at avkastningen både i 2016 og over tid har vært god, sier Øystein Olsen, leder for hovedstyret i Norges Bank i en pressemelding tirsdag.

Oljefondets årsrapport viser at aksjeinvesteringene, som utgjør rundt 63 prosent av fondet, ga en avkastning på hele 8,7 prosent i 2016, mens avkastningen på renteinvesteringene, cirka 34 prosent av fondet, var på 4,3 prosent. 

Les også: Øystein Olsen advarer mot Trump-effekt

Dårligst gikk det for eiendomsinvesteringene, som utgjør 3,2 prosent av fondet. Der var avkastningen kun 0,8 prosent.

Fondet utgjorde totalt 7.510 milliarder kroner ved utgangen av 2016.

Les også: DIREKTE: Regjeringen vil bruke mindre oljepenger

- Avkastningen i 2016 var preget av fallende internasjonale renter i første halvår og sterke aksjemarkeder i andre halvår. Året startet med uro i markedene, og usikkerhet rundt utviklingen i Kina, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management, i en pressemelding.

Les også: Oljefondet kjøper for ni milliarder i Paris

Han viser til at de første tre ukene av året var de globale aksjemarkedene ned 10 prosent. 

- Markedene stabiliserte seg i løpet av året, og fondet fikk nok en gang god aksjeavkastning, sier Slyngstad.

Ellers bidro en sterkere krone til et dårligere resultat enn hva man ellers ville fått. Oppgang mot de fleste valutaer for kronen reduserte fondets verdi med 306 milliarder kroner.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere