*Nettavisen* Økonomi.

Oljefondet fryktet korrupsjonsskandale

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Kristin Halvorsen kaster ut selskap fra oljefondet og setter Siemens under observasjon.

13.03.09 13:01

Selskapet Dongfeng Motor Group kastes ut fra oljefondet, og samtidig settes Siemens under observasjon.

NA24 - din næringslivsavis

- Siemens har nå søkelyset rettet mot seg og har satt i verk en rekke tiltak mot korrupsjon. Ved å holde selskapet under observasjon vil vi bidra til å holde presset oppe i anti-korrupsjonsarbeidet, sier finansminister Kristin Halvorsen på en pressekonferanse

Les også: Satser milliarder på andres svarteliste

Ville ikke medvirke til korrupsjon
Etikkrådet har tidligere anbefalt å trekke seg ut av Siemens på grunn av at selskapet har vært involvert i korrupsjonssaker og grunnet risiko for medvirkning til grov korrupsjon. Rådet viser blant annet til at det tyske selskapet var innblandet i korrupsjon også tidlig på 90-tallet.

- De tilsynelatende ambisiøse antikorrupsjonstiltakene som ble iverksatt har ikke forhindret at det 15 år senere er avdekket korrupsjon av et omfang og en alvorlighetsgrad som synes uten sidestykke, i hvert fall i Europa. I lys av disse erfaringene fant rådet det usikkert om tiltakene Siemens hadde varslet høsten 2007 ville være tilstrekkelig effektive. Det tilrådde derfor uttrekk for å unngå medvirkning til grov korrupsjon, skriver Finansdepartementet i pressemeldingen.

Statens pensjonsfond - Utland har pr. 31. desember 2008 aksjer i Siemens AG for 6,3 milliarder kroner, tilsvarende en stemmerettsandel på 1,34 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Grov korrupsjon
- Jeg er enig med Etikkrådet i at Siemens AG har vært innblandet i grov korrupsjon. Når jeg likevel vil se an utviklingen, skyldes det utviklingen i Siemens og de tiltakene selskapet har iverksatt for å bekjempe korrupsjon, særlig det siste året. Ved å sette selskapet under observasjon kan vi signalisere vår forventning som investor til at tiltakene gjennomføres i henhold til hensikten. På denne måten kan vi gjennom våre eierandeler i selskapet bidra til ytterligere press for endelig å komme korrupsjonskulturen i Siemens til livs, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Les også: Skandaleinvesteringen

Siemens skal nå følges tett av Norges Bank og oljefondet.

- Jeg vil be Etikkrådet og Norges Bank holde Siemens under nøye oppsikt både med tanke på det generelle anti-korrupsjonsarbeidet, og med tanke på om det blir avdekket nye tilfeller av grov korrupsjon. Det vil være en lav terskel for å utelukke Siemens dersom det oppdages nye tilfeller av grov korrupsjon, sier Halvorsen.

Halvorsen håper man på denne måten bidrar til å sette press på Siemens.

- Det er ikke tvilsomt at de forhold som er blitt avdekket i Siemens fortjener merkelappen grov korrupsjon. Uttrekksvurderingen skal imidlertid være framoverskuende. Siemens har nå søkelyset rettet mot seg, og det er viktig at presset for å komme ukulturen til livs holdes oppe. Ved å holde selskapet under observasjon vil vi bidra til dette, sier Halvorsen.

Glede i Siemens
Siemens på sin side puster lettet ut over vedtaket til Halvorsen om å beholde eierandelen i selskapet.

- Det viser at tiltakene vi har gjort, blir verdsatt av den norske regjeringen. Dette viser at finansdepartementet er fremdeles en siemensinvestor, og det er så vidt jeg kjenner til første gang regjeringen ikke følger rådet fra etikkrådet, sier Marc Langendorf, pressetalsmann i Siemens AG til NA24.

Langendorf sier at Siemens fikk et hint om avgjørelsen vel en time før offentliggjøringen av avgjørelsen til Kristin Halvorsen.

- Vi har gjort mye fremgang det siste året. Dette arbeidet skal fortsette, og vi er glade for å bli satt under observasjon og ikke bli ekskludert, sier Langendorf, som mener det er svært positivt at Siemens ikke blir svartelistet av Oljefondet.

- Godt signal
- Det er et godt signal for oss, for det viser at alle tiltakene vi har gjort er satt pris på, mener Langendorf.

Pressetalsmannen peker på at Siemens har igangsatt et omfattende antikorrupsjonsprogram, og at selskapet i fjor inngikk avtaler med amerikanske og tyske myndigheter som er et viktig steg for å løse korrupsjonsproblemene fra fortiden.

- Var dere bekymret for at Oljefondet ville selge seg ut?

- Det er klart, det var vi bekymret for, og vi er i dag veldig glade for at denne beslutningen om fortsatt å være aksjonær i Siemens ble fattet, sier Langendorf.

Selger til Burma
Selskapet som blir kastet ut, Dongfeng Motors, er et kinesisk selskap som blir utelukket på grunn av at det selger militære lastebiler til Burma.

- Vi kan ikke finansiere selskaper som gjennom salg av militært materiell støtter militærdiktaturet i Burma, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.