Oljefondet har kjøpt 400 USA-eiendommer

KONTORBYGG: 1101 New York Avenue NW ligger sentralt plassert i den amerikanske hovedstaden. Dette er bare en av rundt 400 eiendommer oljefondet har plassert penger i her i USA.

KONTORBYGG: 1101 New York Avenue NW ligger sentralt plassert i den amerikanske hovedstaden. Dette er bare en av rundt 400 eiendommer oljefondet har plassert penger i her i USA. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Fem minutter unna Donald Trump i Det hvite hus ligger en av 400 oljesmurte norske eiendomsinvesteringer i USA.

WASHINGTON D.C. (Nettavisen): Etter et rolig år i 2016, ligger det an til høyere investeringstakt innen eiendom for oljefondet. I årene framover kan fondet komme til å svi av rundt 40 milliarder norske kroner årlig. Det tilsvarer ti operabygg. Nye føringer gjør at fondet kan investere mer i eiendom enn før - inntil 7 prosent av fondets verdi. Men markedsutviklingen og investeringsmulighetene vil avgjøre, understreker forvalterne. Avkastningen skal som før bidra til å smøre norske statsbudsjetter framover.

Store i USA

I 2013 begynte det norske oljefondet - Statens pensjonsfond utland - å gjøre eiendomsinvesteringer i USA. Nå teller porteføljen rundt 400 kontorbygg- og logistikkeiendommer fra øst- til vestkyst. New York, Boston, Washington D.C. og San Francisco er byene fondet har satset i.

- Vi ser at investeringene våre blir lagt merke til i markedet og at stadig flere blir kjent med hvem vi er som eiendomsinvestor, sier mannen som har ansvar for USA-investeringene i Norges Bank Real Estate Management, Per Løken.

2016-tallene for USA-delen av satsingen viser et verdianslag tilsvarende 93 milliarder kroner norske kroner. I landets egen valuta blir det nær 11 milliarder dollar (10.892.819.334).

Eier mer enn Trump i USA

Til sammenligning var Donald Trumps eiendomsportefølje gjennom Trump-organisasjonen i 2015 «bare» på rundt 3,5 milliarder amerikanske dollar.

Nettavisen har tatt to av oljefondets eiendommer i Washington D.C. i nærmere øyesyn.

I sommer sikret fondet naboskap til Det hvite hus og president Donald Trump. Leietakere i 1101 New York Avenue NW - et tolv etasjer høyt kontorbygg i stål og betong i down town Washington - har utsikt til de kjente byggene og monumentene fra de øverste etasjene og fra takterrassen. Fra en annen adresse - 900 16th Street NW - er du enda nærmere USAs «commander-in-chief». Du ser rett ned på Det hvite hus på gaten utenfor og har under fem minutter å gå hvis du vil avlegge presidentboligen et besøk. I det ene hjørnet på kontorbygget ligger restauranten Mirabelle der de som har råd kan spise god fransk-amerikansk mat på hvite duker.

Investerer med partnere

Begge disse investeringene er gjort i kompaniskap med eiendomsselskapet Oxford Properties Group. Fondet investerer sammen med partnere for å dra nytte av deres lokalkunnskap og ekspertise. På USA-satsingen har oljefondet eierandeler som varierer fra 44-50 prosent. Eierandeler i andre land varierer. I Europa har fondet gjort flere investeringer alene uten partner.

Kartet viser hvilke eiendommer i USA Staten pensjonsfond utland har investeringer i.

- Ikke bestemt oss for et beløp

Alt tyder på at Norges Banks Real Estate Management vil fortsette investeringstakten i utvalgte byer - også her i USA.

- Investeringstakten er avhengig av markedsutviklingen og mulighetene vi finner. Vi investerer når vi finner gode muligheter i tråd med strategien vår. Det er ikke slik at vi har bestemt oss for et beløp på forhånd, sier Løken i et epostsvar til Nettavisen.

Han viser imidlertid til hva oljefondets eiendomssjef Karsten Kallevig har uttalt tidligere om at fondet ser for seg å investere en halv prosent av fondets verdi i eiendom årlig.

Med en markedsverdi nå på 8000 milliarder kroner, blir det 40 milliarder norske kroner - hvert år.

- Dette gjelder fortsatt. Det er imidlertid ikke noe mål i seg selv, og det er investeringsmulighetene som avgjør hvor mye som faktisk blir investert hvert år. Dette gjelder i samtlige markeder. Vi regner med at det kan være store avvik fra år til år, opplyser Løken.

Tok seg opp

Urolige finansmarkeder i begynnelsen av 2016 gjorde at Norges Bank Real Estate Management holdt en lav profil de første seks månedene. Så tok det seg opp, og det ble flere eiendomskjøp i USA og Europa. I alt ble det investert 19,1 milliarder kroner, og det ble solgt eiendom for 2,6 milliarder. Oljefondets unoterte eiendomsinvesteringer ga en avkastning på 1,7 prosent i fjor.

Fakta om Statens pensjonsfond utland

  • Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, er sparing til fremtidige generasjoner.
  • Fondet investerer i internasjonale aksjer, rentepapirer og eiendom.
  • Ved utgangen av første halvår 2017 var verdien av Statens pensjonsfond utland 8018 mrd. kroner.
  • Regjeringens forslag til budsjett for 2018 innebærer en bruk av oljeinntekter på 231,1 mrd. kroner, målt ved det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet. Det svarer til 2,9 pst. av anslått kapital i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til året.
  • Siden handlingsregelen ble innført har sterk vekst i fondskapitalen bidratt til at hver sittende regjering har kunnet øke bruken av oljeinntekter betydelig.
  • Hver syvende krone som brukes over offentlige budsjetter, hentes nå fra pensjonsfondet.

Se alle fondets investeringer her.

(Kilde: Nasjonalbudsjettet 2018 og Norges Bank Investment Management).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.