*Nettavisen* Økonomi.

Oljefondet kan ha kastet seks milliarder rett ut vinduet

Korrelasjonsanalyse utført av professor Ola Kvaløy antyder at oljefondet kunne spart seks milliarder kroner på å kutte ut forvalterne. Foto: André Clark Utvik (Mediehuset Nettavisen)

Ny studie viser at å gi suksessbonuser til pengeforvaltere er det samme som å kaste bort penger.

I en kronikk i Dagens Næringsliv (DN) fredag forteller professor ved Høgskolen i Stavanger og NHH, Ola Kvaløy, at dyktighet ikke har noe å si for hvordan fondsforvaltere presterer over tid.

Kvaløys korrelasjonsanalyser viser at sammenhengen i forvalternes plassering fra ett år til et annet knapt er målbart.

- Det er ikke spor av at en forvalter som er flink i ett år, vil være det over tid. Det er som et terningkast. Det er helt åpent, sier Kvaløy til DN, Han mener gode forvaltere blir belønnet for ren flaks og at kunder lar seg lure.

Beregninger KLP har gjort, viser at fondskunder kunne spart mellom 500 millioner kroner og én milliard kroner i honorarer ved å velge indeksfond fremfor aktive fond.

Finansprofessor Bruno Gerard støtter konklusjonene til Kvaløy når det gjelder rangering av de beste fondene, men peker på at det trolig er en sammenheng (korrelasjon) blant de dårligste fondene. Hvis et fond er svært dårlig i ett år, er sannsynlig at de er dårlig i et annet år også.

Som et apropos: Oljefondet har hittil betalt ut seks milliarder kroner i sukessbonuser til forvaltere, skriver DN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag