*Nettavisen* Økonomi.

Oljefondet kan ikke redde Liverpool

Foto: ANDREW YATES (AFP/Andre Clark Utvik/Montasje)

Men i korridorene diskuteres fotballklubben ofte.

Prosessen rundt salget av Storbritannias mestvinnende fotballklubb Liverpool FC når i disse dager førstesidene i medier kloden rundt.

The Times meldte tidligere denne uken at det statlige kinesiske investeringsfondet China Investment Corporation (CIC) står bak den angivelige budgiveren, kinesiske Kenneth Huang.

The Guardian meldte torsdag at CIC allerede har skaffet til veie 351,4 millioner pund i kontanter etter salg av aksjer i den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley. Summen er nøyaktig lik Liverpools gjeld – og samtidig summen Huang vurderer klubbens verdi til.

En sentral kilde i CIC uttaler riktignok til Financial Times fredag at han ikke har hørt et kvekk om en forestående Liverpool-investering. Kilden har heller aldri hørt om Kenneth Huang.

Utelukker norsk kjøp
Flere medier, blant annet The Guardian, stusser over at CIC ennå ikke har kommentert saken offisielt. Stillheten tolkes som et tegn på at det er hold i investeringsryktene.

Vårt eget statlige investeringsfond, Statens Pensjonsfond Utland (oljefondet på folkemunne) har uansett ingen planer om å konkurrere med søsterfondet i Kina om et eventuelt Liverpool-oppkjøp.

- Hehe, Liverpool fotballklubb nevnes titt og ofte i gangen her, men det er fordi vi, i likhet med de fleste andre arbeidsplasser, har mange fotballinteresserte ansatte, ler kommunikasjonrådgiver i Norges Bank Øystein Sjølie overfor NA24.

- Dere jobber i et av verdens største investeringsfond. Spøker dere i gangene med diverse oppkjøp - for eksempel av Liverpool?

- Hehe, jeg har ikke hørt det selv, men jeg kan ikke utelukke at det har skjedd, sier Sjølie.

- Retningslinjene for investeringer er ganske like hos dere og hos CIC. Dersom ryktene om CICs interesse i Liverpool stemmer, innebærer det et brudd på retningslinjene om at det kinesiske fondet kun skal eie små andeler i et selskap. Kan et lignende unntak fra retningslinjene skje i Statens Pensjonsfond Utland?

- Det vil ikke skje. Våre retningslinjer fra Finansdepartementet er klare på at vi ikke skal eie mer enn 10 prosent av et børsnotert selskap. Vi investerer videre kun i børsnoterte selskaper og rentepapirer. Liverpool tilfredsstiller ingen av disse kriteriene, sier Sjølie.

Har brutt retningslinjene
- Bryter dere aldri retningslinjene?

- Det har hendt. Vi har i en tidligere rapport offentligjort at vi brøt vi retningslinjene to ganger i første kvartal. Bruddene var imidlertid av bagatellmessig karakter, sier Sjølie.

Han forklarer at NPUs omfattende investeringsvirksomhet, der mange aktører er involvert, noen ganger kan føre til brudd på retningelinjer - for eksempel ved at en liten posisjon i fondet eksponeres mot norske kroner og i enkeltselskaper overstiger ti prosent.

- Dette rettes imidlertid opp i løpet av et par dager, sier Sjølie.

Han kan ikke på stående fot si om Statens Pensjonsfond Utland per i dag har eierinteresser i børstnoterte fotballklubber.

Sjølie henviser til Norges Bank Investment Managements oversikt på nett over oljefondets eierbeholdninger:

SISTE: Investor Marc Ganis, en av Huangs investeringspartnere, forteller til nyhetsbyrået Associated Press at CIC er involvert i forsøket på å overta Liverpool. - CIC vil ikke ha en direkte eierandel i Liverpool, men de vil eventuelt være med som en del av en investeringsløsning der CIC vil ha en passiv eierandel, sier Ganis til AP .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.