*Nettavisen* Økonomi.

Oljefondet på ny storshopping i New York

PARTNER MED KIRKE: Oljefondet går inn som partner med Trinity Wall Street Episcopal Church. Kirken har siden 1700-tallet ligget på nedre Manhattan, og er en av de nærmeste naboene til Wall Street. Foto: (Google)

11 nye kontorbygg i Manhattan kommer på norske hender.

11.09.15 13:37

Pengesummene involvert i handelen er ennå ikke offentliggjort da de endelige detaljene i avtalen ikke er i boks.

Oljefondet, eller Government Pension Fund of Norway, har inngått en prinsippavtale om å inngå partnerskap med Lower Manhattan’s Trinity Wall Street Episcopal Church.

Kirken er nærmeste nabo til Wall Street, og da er det kanskje ikke så merkelig at den disponerer rundt 2 milliarder dollar - mesteparten knyttet til eiendom rundt Hudson Square. Det er denne eiendomsmassen som ble lagt ut på anbud.

- Vi er den foretrukne partner

Kirken ønsker nemlig å frigjøre kapital ved å hente oljefondet inn som partner. Det ble klart under et møte i kirkestyre denne uken, sier kirkens informasjonssjef, Betsy Vorce, til Bloomberg.

Vorce sier at avtalen med oljefondet vil gjøre det mulig å frigjøre kapital fra eiendom for å kunne sikre fortsatt drift av hundrevis av programmer og tjenester for millioner av mennesker i generasjoner framover.

- Jeg kan bekrefte at det har vært en budrunde og vi har blitt informert om at vi er den foretrukne partneren, sier informasjonssjef Line Aaltvedt i Norges Bank Investment Management til Nettavisen.

- Mer om denne avtalen kan jeg ikke si nå, sier hun.

Har lang historie som investor

I følge Bloomberg gjelder handelen et partnerskap i 465.000 kvadratmeter med kontorlokaler fordelt på 11 kontorbygg i området rundt Hudson Square.

Helt siden 1705, da kirken fikk i 215 dekar land av Englands prinsesse Anne, har den utviklet området. Det som en gang var åkerland har i dag blitt til kontorbygg.

Trinity kirken har i alle år vært tilbakeholden med hvor store deres verdier rundt Hudson Square er. I 2013 måtte kirken imidlertid oppgi verdien i forbindelse med en rettssak, skrev New York Times i 2013. Da ble kirkens verdier estimert til 2 milliarder dollar, eller cirka 16 milliarder kroner. Mesteparten er knyttet opp til eiendommene som nå ble lagt ut for anbud.

Størst på Manhattan

Etter at oljefondet startet eiendomskjøp i 2013 har fondet kjøpt flere bygninger på Manhattan. Fondet er nå den største utenlandske kjøper av eiendom på Manhattan, skrev DN i juni.

Vanligvis inngår fondet partnerskap med andre aktører, der fondet eier i underkant av 50 prosent.

Les egen sak: Norge kjøper eiendommer i USA i høyt tempo

Ved utgangen av 2014 hadde oljefondet nær 50 prosent av andelen i følgende bygg på Manhattan:

7 Times Square
601 Lexington Avenue
470 Park Avenue South
475 Fifth Avenue
2 Herald Square

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.