NA24.no

Oljefondet skrumper fortsatt

Sist oppdatert:
For tredje måned på rad har Oljefondet blitt mindre.

I år etter år har Oljefondet lagt på seg og vokst til å bli ett av verdens aller største pensjonsfond. Men akkurat da fondet var i ferd med å tippe 1500 milliarder kroner, begynte det å krympe.

NA24 - din næringslivsavis

De siste tre månedene viser månedsbalansen fra Norges Bank at fondet bare blir mindre og mindre. I februar var Statens pensjonsfond - Utland på 1493 milliarder kroner. Men da månedsbalansen for mars ble lagt frem, viste bunnlinjen til fondet 1583 milliarder kroner. I april falt balansen til 1457 milliarder, mens de siste tallene fra Norges Bank viser at fondet nå har skrumpet inn til 1449 milliarder kroner.

- Ingen bekymring
Men nordmenn som nå har aller mest lyst til å be Norges Bank om en sjekk med sine pensjonspenger, kan ta det med ro.

Da sjefen for Norges Banks kapitalforvaltning la frem kvartalsrapporten for Statens pensjonsfond - Utland beroliget han folket med at det ikke betyr noe for fondets betalingsbalanse. Det bekreftet sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities overfor NA24 i mai.

- Det er ingen bekymring for nasjonen på sikt. Det kan bety litt på kort sikt, for hvor mye vi kan bruke etter handlingsregelen. Men der er det mer enn nok slingring, sa han.

Flere årsaker
Det er flere årsaker til at bunnlinjen til Oljefondet krymper. Økte renter rundt om i verden og sterk krone er to av dem. Med stigende renter i de viktigste markedene, falt dermed kursene på obligasjonene noe og balansen til fondet ble ti milliarder kroner lavere .

De siste månedene har kronen styrket seg, både mot kronen og euroen. Det bidrar til å gjøre fondets verdipapirer mindre verdt i kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere