*Nettavisen* Økonomi.

Oljefondet skrumper

Hittil i år har Oljefondet skrumpet inn med 36 milliarder kroner.

18.05.06 10:12

Etter å ha steget måned for måned i lang tid, har Statens petroleumsfond – Utland, som myndighetene har døpt Oljefondet til, stoppet opp. Like før det nådde den magiske grensen på 1500 milliarder kroner.

Ifølge månedsbalansen fra Norges Bank sank posten ”Plasseringer for Statens Pensjonsfond – Utland” fra 1493 milliarder kroner i februar, til 1483 milliarder i mars og 1457 milliarder i april.

Hva skjer? Er fondet i ferd med å skrumpe inn? Etter en fruktløs telefon til Norges Banks Kapitalforvaltning, som plasserer oljeformuen vår i internasjonale aksjemarkeder, ringer vi en av landets ledende makroøkonomer.

Ingen grunn til bekymring
- Bør vi bekymre oss, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities?

- Det er ingen bekymring for nasjonen på sikt. Det kan bety litt på kort sikt, for hvor mye vi kan bruke etter handlingsregelen. Men der er det mer enn nok slingring, svarer han.

Han forklarer at nedgangen i balansen de siste månedene med to forhold. Økte renter rundt om i verden og sterk krone.

De siste månedene har kronen styrket seg, både mot kronen og euroen. Det bidrar til å gjøre fondets verdipapirer mindre verdt i kroner.

- I og med at rentene har steget, har obligasjonskursen falt. Men det viktigste er nok at kronekursen har steget, sier sjeføkonomen til NA24.

Men likevel er det altså liten grunn til bekymring, for de som eventuelt har begynt å se seg om etter sparemuligheter for å sikre pensjonen.

Kan handle like mye
- Den internasjonale kjøpekraften til fondet er uavhengig av kronekursen. Om kronen stiger og det fører til at oljefondet faller i verdi, kan vi likevel handle like mye i varer og tjenester i utlandet for pengene som står på fondet i ulandet, forklarer han.

- Det som kan ha betydning er dersom aksjekursene faller og obligasjonskursene faller fordi rentene stiger. Hvis kronekursen stiger, har det ingen betydning for nasjonens velstand og lykke, forteller makroøkonomen.

Et eventuelt fall i verdens aksjemarkeder vil neppe slå veldig negativt ut for Oljefondet, selv om det er det som vil ramme balansen hardest.

- Fondet har ikke mer enn 40 prosent av pengene i aksjer, og selv med et stort fall på aksjemarkedet er pengene spredd på mange markeder og selskaper. Derfor vil det ikke føre til et dramatisk fall, kan han betrygge NA24s lesere med.

- Plasseringene Norge har er blant de sikreste i verden. Det er en risiko, men vi har hatt og vil ha en bra avkastning på fondet, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.