Det kommer fram i Oljefondets årlige rapport om avkastning og risiko, ifølge Dagens Næringsliv (DN). Avisa omtaler figurer som viser hvordan etiske hensyn har påvirket avkastningen.

Les også: Oljefondet har eiendomsaksjer for 72 milliarder

Her kommer det fram at tobakk og klasevåpen er de to utelukkede aksjeklassene som trekker oljefondet mest ned. Mellom 2006 og 2017 har manglende innkjøp av slike aksjer senket avkastningen med 0,1 prosentpoeng årlig i gjennomsnitt.

– Det er et valg. Man får en mindre diversifisert portefølje, men man får tatt ut noen selskaper som det ikke er politisk ønskelig å eie, sier Oljefondets sjef Yngve Slyngstad til DN om retningslinjene.

Disse har også ført til etiske salg av aksjer hos selskaper grunnet menneskerettigheter og kullproduksjon. Slike salg har redusert Oljefondets avkastning med 0,06 prosentpoeng i gjennomsnitt hvert år, ifølge DN.

Les også: Oljefondet får kritikk for fortsatte kullinvesteringer

Det tilsvarer anslagsvis 20 milliarder kroner samlet sett mellom 2006 og 2017. Oljefondet er verdens største statlige fond som i februar hadde en antatt verdi på 8.260 milliarder kroner.

(©NTB)