NA24.no

Oljefondet tapte milliarder på aksjespekulasjon

Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad.
Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Gjorde det langt dårligere enn det burde.

Statens pensjonsfond utland, det såkalte Oljefondet, fikk i tredje kvartal en avkastning på bare 0,1 prosent.

Aksjeinvesteringene var spesielt dårlig og gikk i minus.

Avkastningen på aksjeinvesteringene for fondet var i kvartalet 0,8 prosentpoeng lavere enn avkastningen til referanseindeksen for aksjer.

Fondet har nesten 3.400 milliarder kroner investert i aksjer alene.

Den samlede avkastningen ble på 15 milliarder kroner, skriver Norges Bank i en pressemelding. Aksjeinvesteringene ga derimot en avkastning på minus 0,5 prosent.

– Etter to kvartaler med solid avkastning opplevde vi et kvartal med tilnærmet nullavkastning, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management.

LES OGSÅ:  Oljefondet kan bremse Lunds fantasilønn

Fakta: Fakta om Oljefondets tall i tredje kvartal

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Statens pensjonsfond utland – populært kalt Oljefondet – har en verdi på 5.534 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

* Avkastningen i tredje kvartal var på 0,1 prosent – 15 milliarder kroner.

* Aksjeinvesteringer ga et tap på 0,5 prosent, rentepapirer en gevinst på 0,9 prosent og eiendom en gevinst på 1,5 prosent.

* Oljefondet har nå 61,4 prosent av verdiene investert i aksjer, 37,3 prosent i rentepapirer og 1,3 prosent i eiendom. (©NTB

Ifølge ham har usikkerhet på grunn av konflikten mellom Ukraina og Russland bidratt til negativ avkastning på europeiske aksjer. Amerikanske aksjer har derimot trukket oppover.

– Generell negativ avkastning for aksjer ble utlignet av en positiv avkastning for fondets renteinvesteringer, forklarer Slyngstad.

Renteinvesteringene ga en avkastning på 0,9 prosent i tredje kvartal, og også dette var dårlig. 

Avkastningen på fondet sine renteinvesteringer var i kvartalet 0,1 prosentpoeng lavere enn avkastningen til referanseindeksen for renter.

Samtidig ga investeringer i fast eiendom en avkastning på 1,5 prosent.

I løpet av tredje kvartal kjøpte fondet flere nye bygg i Europa og USA. Den uttalte strategien er at andelen som er investert i eiendom, over tid skal økes til inntil 5 prosent av fondets verdi.

Ved utgangen av september utgjorde fondet totalt 5.534 milliarder kroner. Av dette var 61,4 prosent investert i aksjer, 37,3 prosent i rentepapirer og 1,3 prosent i eiendom. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere