Oljefondet tviholder på tapsslukene

Foto: (Scanpix)

Ser lyspunkter for renteporteføljen.

20.05.09 14:16

NORGES BANK (NA24): Obligasjonsporteføljen til oljefondet har underprestert i lengre tid. Så var også tilfelle i første kvartal, viste regnskapet for første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge regnskapet for oljefondet oppnådde obligasjonsporteføljen en mindreavkastning på 0,9 prosentpoeng i første kvartal. Samtidig oppnådde man en meravkastning på aksjesiden, med 0,3 prosentpoeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Les mer: Ny milliardsmell for oljefondet

Halv milliarder hver dag
Ifølge Yngve Slyngstad, direktør i Norges Bank Investment Management (NBIM), har dette endret seg utover våren, og oljefondet har i snitt hatt en halv milliard i meravkastning i renteporteføljen hver eneste dag i andre kvartal.

- Vi har hatt en betydelig positiv avkastning, både relativ og absolutt, frem til i dag. Så langt i år har vi også hatt en betydelig meravkastning også i rentedelen av porteføljen, sa Slyngstad på pressekonferansen.

Han tok også frem et eksempel for å vise at det nå går så meget bedre i den tidligere utskjelte delen av porteføljen.

- I løpet av året har en av våre investeringer, som var priset til 18 prosent av pålydende, blitt forsøkt kjøpt tilbake for 67 prosent av pålydende. Vi solgte fremdeles ikke. Det sier kanskje litt om vårt syn, sa Slyngstad.

Verdt langt mer
Til NA24 utdypet Slyngstad sitt synspunkt på porteføljen.

- Selv om vi får et tilbud, er det ikke gitt at vår verdsettelse samsvarer med den vurderingen markedet gjør. Implisitt sier vi at vi mener denne delen av porteføljen er langt mer verdt enn det den er bokført til, sa Slyngstad til NA24.

Samtidig påpekte Norges Bank-toppen at det er fortsatt er stor usikkerhet i renteporteføljen. I kvartalsrapporten fremgår det at markedet fungerer såpass dårlig at det er vanskelig å finne en riktig verdi på 64 milliarder av porteføljen, og her har man måttet ty til modellberegninger. Likevel har oljefond-sjefen klokkertro på porteføljen.

- Den obligasjonsporteføljen vi satt med før finanskrisen startet er i hovedsak den samme vi sitter med nå. Vi vil om nødvendig sitte til forfall, uttalte Slyngstad.

Frykter inflasjon
- En rekke investorer frykter nå inflasjon i USA. Hvordan har oljefondet posisjonert seg?

- Vi har betydelige eksponeringer mot markedet i USA, og våre posisjoner har vært at vi har solgt nominelle obligasjoner og kjøpt obligasjoner som har vært sikret mot inflasjon, sier Slyngstad til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag