NA24.no

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Oljefondets lillesøster soper inn

Sist oppdatert:
Norges formue blir stadig større.

FOLKETRYGDFONDET, OSLO (NA24): Statens pensjonsfond - Norge, klarte et resultat på 11,2 milliarder kroner første halvår.

- Det har vært et begivenhetsrikt halvår, men denne gang gangen med positivt fortegn, sier Folketrygsfond-sjef Olaug Svarva til NA24.

I fjor måtte Svarva legge frem et tap på 29,6 milliarder kroner, der mer enn 25 av disse milliardene var aksjetap. Noe av tapene er dermed tatt igjen med halvårsresultatene så langt.

Tilbake i pluss
Resultatet for Statens Pensjonsfond - Norge, ble på 11,2 milliarder kroner første halvår, og det gir en avkastning 12,8 prosent, heter det i en melding.

Ved årsskifte var forvaltningskapitalen 99 milliarder kroner, og den positive utviklingen er ventet å fortsette i tredje kvartal.

Meravkastningen i renteporteføljen oppveide ikke mindreavkastningen i aksjeporteføljen, heter det, og den samlede avkastningen ble 1,8 prosent lavere enn fondets referanseportefølje.

Siden 1999 har meravkastningen i fondet likevel vært 0,5 prosentpoeng høyere enn referanseporteføljen. Ved inngangen til året var 53 prosent aksjer, forvaltningsmandatet sier 60 prosent aksjer, som ble nådd i februar.

Bommet på finans
Folketrygdfondet har vært en aktiv trader på Oslo Børs og er en betydelig eier med rundt fem prosent av alle aksjene på børsen.

- Folketrygdfondet har vært en aktiv kjøper av aksjer gjennom finanskrisen, sier Svarva til NA24.

På presentasjonen onsdag sier sjefen at fondet har vært undervektet på bank og finans, og dermed unngått en god del av oppturen i aksjemarkedet.

- Vi har helt klart vært undervektet i bank, finans, fisk og konsum, innrømmer Svarva, og legger til at oppgangen kom veldig brått på fondet.

I samme periode har fondet vært overvektet i industri som har gjort det dårligere enn markedet.

- Har dere feilvurdert bank og finans?

- Vi har i hvert fall totalt undervurdert denne sektoren, sier Svarva.

Flere tusen milliarder
Storebroren Oljefondet, eller Statens pensjonsfond – Utland, hadde en markedsverdi på 2.385 milliarder kroner per første halvår, og avkastning andre kvartal målt i internasjonal valuta for hele fondet var på 17,2 prosent.

Aksjeoppgangen var på hele 19,5 prosentpoeng som er betydelig bedre, men dette fondet investerer i utenlandske aksjer. Renteforvaltningen var på minus 5,1 prosentpoeng og meravkastningen 2,1 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs har gått fra 240 poeng ved inngangen til året til onsdag før lunsj til 312 poeng. Det er 30 prosent økning.

De fem største selskapene per første halvår:

Markedsverdi mrd.:

Eierandel:

Vekt i porteføljen:

StatoilHydro

15,9

3,9

29,4

Orkla

6

12,5

11

Yara International

4

7,7

7,4

Telenor

4

4,9

7,4

Seadrill

2,8

7,7

5,2

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere