Oljefrykt gir blodrøde tall i Asia

Asiatiske børser faller ettersom oljeprisen virker å være i fritt fall.

Asiatiske børser faller ettersom oljeprisen virker å være i fritt fall. Foto: (NTB Scanpix)

Asiatiske markeder lar seg skremme av oljepris i fritt fall.

06.01.15 09:03

Oljeprisen falt til under 50 dollar fatet mandag, noe som utløste et bredt fall på børsene i Europa og USA. Les mer her.

Tirsdag har frykten spredd seg til Asia der toneangivende børser faller markert. Blant annet var Japans Nikkei-indeks ned 1,8 prosent etter ett minutts handel og falt med det til det laveste nivå på tre uker ifølge CNBC. Siden har fallet fortsatt og Nikkei stengte til slutt tirsdag med et fall på hele 3,02 prosent.

Klokken 08.20 norsk tid har fire av de viktigste børsene i Asia stengt (Shanghai, Tokyo, Australia og Korea). Fasiten ble en nedgang på minus 3,02 prosent for Nikkei (Japan), minus 1,57 prosent for S&P ASX 200 (Australia), pluss 0,03 prosent for Shanghai (Kina) og minus 1,74 prosent for KOSPI (Korea).

De japanske børslokomotivene Canon og Toyota falt med henholdsvis 2,3 og 2,0 prosent, mens Sony, som mandag annonserte at salget av Playstation 4 har passert 18,5 millioner enheter, falt 1,2 prosent.

Australias hovedindeks S&P ASX 200 falt i morgentimene tirsdag (asiatisk tid) til det laveste nivået på to uker. Ikke overraskende er det oljerelaterte aksjer som tar hovedstøyten. Både Oil Search og Santos falt over syv prosent i morgentimene, og BHP Billiton falt fem prosent. Også banksektoren faller tirsdag. Børsen i Australia er nå stengt.

Sør Koreas Kospi-indeks faller tirsdag morgen til sitt laveste nivå på to uker. Oljerelaterte selskaper som SK Innovation og S-Oil må tåle den sterkeste nedgangen.

Også i Kina setter fallet i oljeprisen sitt preg på kursutviklingen tirsdag, skriver BBC.

Ifølge Financial Times viser nedgangen USA og Europa mandag, og dagens utvikling i Asia, at markedet frykter er en ny global økonomisk nedtur.

Slik var status på noen utvalgte asiatiske markeder klokken 08.34 norsk tid (lokale tider finner du her) natt til tirsdag (kilde: CNN Money):

(klikk for større bilde)

børs 0834 Foto: Skjermbilde CNN Money


«Grexit» bidrar til uroen

Det er ikke bare den fallende oljeprisen som gir uro på børsene. Spørsmålet om Hellas vil tre ut av eurosonen bidrar til usikkerheten.

- Grexit velter ikke eurosonen. Ikke tror vi Hellas vil tre ut heller. Markedets stoiske ro er derfor helt på sin plass. Men valget i Hellas kan likevel gi støtet til fornyet ustabilitet i eurosonen, skriver DNB Markets i sin morgenrapport tirsdag.

DNB utelukkker ikke at det europeiske hovedtemaet for januar blir en reprise på kriseforestillingen Grexit- dramaet som senhøstes 2011 så ut til å sende eurosonen ut i kaos.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.