NA24.no

Oljegiganter fikk tidsfrist

Sist oppdatert:
Petroleumstilsynet forlanger svar om vedlikehold i Nordsjøen.

Inger Anda i Petroleumstilsynet har gitt petroleumsnæringen frist ut oktober etter at tilsynet har refset sektoren for elendig vedlikeholdsstyring, men presiserer at det ikke er en akutt overhengende fare for en ulykke.

NA24 - din næringslivsavis

Dette gjelder ikke småfisker i bransjen. Listen teller blant annet amerikanske ConocoPhillips, boreentreprenøren Transocean, oljegigantene Statoil og Hydro.

Finansmannen Øystein Stray Spetalen mener en ulykke kan skje når som helst i norske petroleumssektor som følge av utstyr som er bygget i perioden 1975-1985.

Les mer: Roper varsko om katastrofe til havs

Økt risiko
Konsekvensene for dårlig vedlikehold er en økt risiko for ulykker og en fremtidig katastrofe i riggsektoren. Spetalen mener det kan skje om kort tid.

- Per i dag er det ingen akutt fare, men vi er bekymret for den manglende vedlikeholdsstyringen på en aldrende sokkel, sier pressetalskvinne Inge Anda i Petroleumstilsynet.

Hun legger til at tilsynets oppgave er å sette dette på dagsorden, noe de også har gjort gjennom en serie med undersøkelser.

Full fart
Komitéleder og Venstre-mannen Gunnar Kvassheim i Energi- og miljøkomiteen sier dette er spesielt ille da næringen går så det griner.

- Jeg er bekymret for at vedlikeholdsstyringen ikke prioriteres i en næring som går så det spruter, sier han.

Han sier selskapene må få pålegg og ivareta sikkerheten.

Fristen er fra tilsynet satt til 1. november for gjennomgang av sine vedlikeholdsystemer.

Må tas på alvor
Miljøorganisasjonen Greenpeace mener Spetalen innspill må tas på alvor.

- Spetalen roper et interessant varsku og det er mange gode grunner til at han kan ha rett, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Han tror det største utfordringen i et miljøperspektiv er at dette er langt ute i havet.

- Det blir litt «out of sight, out of mind» da dette er installasjoner langt ute i havet, sier han, og legger til at dette er vedlikeholdsrutiner som bør dobbelsjekkes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere