*Nettavisen* Økonomi.

Oljehåp for sunniene

Kampen om olje og gass i Irak kan roe seg.

Frontene rundt Iraks olje- og gassreservene kan bli svekket etter funn av det som kan være store reserver i sunnienes kjerneområder.

NA24 - din næringslivsavis

Funnet i Anbar-provinsen, kun et par mil fra den syrisk grensen ligger midt i sunnimuslimenes kjerneområde. Dette sammen med omfattende studier av eldre seismikk fra andre områder hvor sunniene utgjør hovedbefolkningen har ført til at Irak nå betydelig oppjusterer reservene i disse områdene, melder New York Times.

Nettopp sunni-områdenes manglende petroleumsreserver er et av de store politiske problemområdene i det krigsherjede landet. Mens kurderne i nord og sjia'ene i sør sitter på enorme reserver, har sunni'ene til nå vært opptatt av at landets oljepenger skal gå til Bagdad for redistribusjon til hele befolkningen.

De nye studiene i det sentral og vestlige Irak, hvor brorparten av sunniene holder til, indikerer blant annet enorme mengder gass. Akkas-feltet nær grensen til Syria beskrives av New York Times som enormt.

Arbeidet med å studere sunni-områdenes reserver har pågått de to siste årene og har i det stille blitt finansiert med flere titalls millioner dollar.

Det skal være en serie med petroleumsholdige formasjoner nord og øst for Bagdad og en rekke som løper som perler på en snor gjennom den vestlige delen av landet.

HTML EMBED

Følg oljeprisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.