NA24.no

Oljehopp før OPEC-møte

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Markedet sender oljeprisen opp i forkant av at oljekongene samles.

Medlemslandene i oljekartellet OPEC møtes i Wien onsdag, og de aller fleste venter at produksjonen vil bli holdt uendret.

NA24 – din næringslivsavis

Forventningene bygger på antagelsen om at OPEC er fornøyd med nåværende prisnivå på oljen, og at de vil gjenta det offisielle prismålet på rundt 70 dollar per fat.

Største leverandør
Organisasjonen for petroleumseksporterende land står for over én tredjedel av alle oljeleveransene i verden.

- En dag i forkant av OPEC-møtet i Wien, er det generelle synet at den nåværende produksjonspolitikken vil forbli uendret. En ytterligere tilstramming av tilbudet vil bli oppfattet som at OPEC har et svært alvorlig syn på den globale økonomien, skriver det østerrikske analysebyrået JBC Energy Market ifølge CNN Money.

Det siste året har oljeprisen vært utsatt for kraftige svingninger, og i september i fjor startet OPEC å kutte produksjonen. Samlet i starten av finanskrisen kuttet oljekartellet produksjonen med 4,2 millioner fat per dag.

Kraftige svingninger
Sommeren 2008 var oljeprisen nær med å nå 150 dollar per fat, men raste ned mot 40 dollar da finanskrisen satte inn med full tyngde. Så langt i år har oljepriser derimot steget rundt 50 prosent, og ligger nå på nivåer både forbrukerne og produsentene bør være fornøyd med. Det uttaler Saudi-Arabias mektige oljeministeren Ali al-Naimi ifølge flere nyhetsbyråer.

- Markedet er i veldig god form, veldig godt med tilbud, prisen er god for alle, forbrukere og produsenter, sier Ali al-Naimi ifølge CNBC.

Han legger ikke skjul på at han er fornøyd med oljeprisen.

- Med priser som ligger mellom 68 dollar og 73 dollar, hva ellers trenger du, spør al-Naimi.

Disiplin i sentrum
Kvotedisiplinen vil være et hett tema under møtet. Da oljeprisen lå ned mot 50 dollar økte villigheten til å holde produksjonen lav, men etter at prisen har økt er flere av medlemslandene fristet til å øke produksjonen. Det er noen som opptar medlemmene i OPEC, og ikke minst markedet.

- Det mest trolig utfallet er at de vil beholde taket og kvotene uendret. Det kommer til å bli et glatt og enkelt møte, sier en delegat som representerer en av Golfstatene ifølge CNN Money.

Ved råvarebørsen i London blir prisen på råoljekontraktene sendt opp til 68,90 dollar per fat. Den amerikanske lettoljen har passert 70 dollar per fat.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere