Oljehopp ga aksjestopp

Et hopp i oljeprisen bremset en ellers god børsdag i USA tirsdag.

HOUSTON (NA24): USA-børsene endte i pluss tirsdag, men oppgangen ble dempet mot slutten av dagen.

Dagens oppgang tok slutt da oljeprisen brått begynte å stige to timer før børsslutt. Oljeprisen steg dag kraftig, og ligger nå på 55 dollar for et fat nordsjøolje, en oppgang på 4 prosent fra mandag.

Grunnen til oljeoppgangen var etter alt å dømme at det ble kjent at George W. Bush i sin årstale senere i kveld vil annonsere et mål om å doble de strategiske, statlige oljelagrene i USA til 1,5 milliarder fat i løpet av de neste 20 årene.

USA-børsene liker ikke høy oljepris, og derfor begynte aksjekursene å falle samtidig som oljeprisen begynte å stige. Men for de energirelaterte aksjene var dagen positiv. Delindeksen for oljeselskaper steg over 2 prosent, delindeksen for oljeservice steg nær 3 prosent.

Resultatsesongen fortsetter, og fortsatt er ikke stemningen ubetinget positiv. Det nyfusjonerte teknologiselskapet Alcatel-Lucent har sendt ut et resultatvarsel der de opplyser at de trolig ikke vil oppnå et driftsoverskudd i fjerde kvartal. Kortsiktig usikkerhet blant kundene har oppstått i forbindelse med fusjonen. Økt konkurranse på den globale arenaen samt et skifte i forbruket blant de store nordamerikanske kundene. Aksjen falt 7 prosent tirsdag.

Legemiddelselskapet Johnson&Johnson leverte et resultat på 2,17 milliarder dollar. Fordelt per aksje var resultatet på 74 cents i fjerde kvartal. I samme kvartal året før leverte selskapet et resultat på 2,1 milliarder dollar tilsvarende 70 cents. Hvis Johnson&Johnson hadde utelatte spesielle hendelser ville resultatet lande på 81 cents per aksje. Analytikerne ventet ifølge Thomson First Call et resultat per aksje på 79 cents. Aksjen falt 1 prosent.

På makrofronten viste amerikanske statistikkmyndigheters kurv av såkalte ledende indikatorer en oppgang på 0,3 prosent i desember, mens markedet i snitt hadde ventet 0,2 prosent, ifølge Briefing.com.

Markedsrentene pekte oppover. Renten på tiårige statsobligasjoner endte på 4,80 prosent, opp fra 4,76 prosent mandag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,45% til 12.533,80

Nasdaq +0,01% til 2.431,41

S&P 500 +0,35% til 1.427,99

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.