Gå til sidens hovedinnhold

Oljeinvesteringene øker kraftig

Ferske oljetall:

En helt fersk prognose fra Norsk olje og gass viser at oljeinvesteringene overgår SSBs anslag med 25 milliarder.

LITTERATURHUSET (Nettavisen) Mandag morgen presenterte Norsk olje og gass nye prognoser for de kommende årenes oljeinvesteringer.

– Investeringene i oljevirksomheten ventes å øke kraftig fremover, men det forutsetter at rammevilkårene forblir stabile, sier administrerende direktør for Norsk olje og gass, Karl-Erik Schjøtt-Pedersen.

Prognosene anslår at investeringsnivået for hvert år til og med 2021 ligger over 2018. Deretter vil det synke.

Veksten i feltinvesteringene øker med hele 18 prosent til 152 milliarder. I tillegg kommer investeringer i rørtransport, landvirksomhet, leting og konseptstudier. Oljeinvesteringene vil øke til 184,5 milliarder i 2019.

170.000 arbeidsplasser

Schjøtt-Pedersen mener dette er positive nyheter for alle nordmenn. – Over 170.000 arbeidsplasser er avhengig av oljen, og staten vil i 2019 tjene anslagsvis 286 milliarder kroner på olje og gass. Det betyr arbeid, og penger til skole- og helsetilbud, sier han.

Norsk olje og gass-sjefen kom med tydelige spark mot forslag om å stoppe letingen på norsk sokkel. – Dersom det oppstår uklarhet om hvilke rammebetingelser som skal gjelde, vil store deler av disse investeringene kunne bli avlyst eller utsatt. Da vil investeringene kunne falle dramatisk. Det vil få konsekvenser for titusenvis av arbeidsplasser og statens inntekter, sier Schjøtt-Pedersen.

Stor andel planlagte investeringer

En svært høy andel av investeringene, unntatt letebudsjettet, er investeringer som er planlagt, men hvor endelig investeringsbeslutning ikke er tatt. Dermed mener olje-lobbyen at de må beholde rammebetingelsene for å fortsette letingen. – Hvis politikerne stopper ny leting, vil de sage av grenen de sitter på, sier Schjøtt-Pedersen.

Ikke bekymret for oljepris

Direktøren fikk gjentatte spørsmål om usikkerheten knyttet til oljeprisen. – Vi har sett en variasjon i oljeprisen. Og jeg opplever at oljeselskapene er bevisst på at prisen er usikker. Kostnadene må holdes nede. Tidligere var det oljefelt som krevde pris på 70 dollar fatet for å være lønnsomme. Nå er kostnadene senket såpass mye at vi ser felt som er lønnsomme helt ned på 21 dollar fatet, sa han.

Kommentarer til denne saken