Oljejubel på Oslo Børs

Urolighetene rundt Irans atomprogram fører til at oljeprisen stikker til himmels og drar med seg Oslo Børs opp.

18.04.06 12:49

(NA24): Den spente stemningen rundt konflikten mellom Iran og USA fører til at oljeprisen stiger til nye rekordhøyder. Ved lunsjtider er prisen på nordsjøolje på knallsterke 71,60 dollar pr. fat. Markedet begynner virkelig å bekymre seg for tilførselen av olje og frykter at det oljerike landet Iran stanser produksjon og eksport av olje.

Flere internasjonale medier spekulerer nå i at USA kan komme til å presse frem et angrep på Irans atomanlegg, hvis ikke landet reverserer det pågående atomprogrammet.

Hovedindeksen er ved lunsjtider opp 1,77 prosent til 405,98 poeng.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Tungvekterne stiger
De oljetunge aksjene stiger på den høye oljeprisen. Statoil og Norsk Hydro topper listen over de mest omsatte aksjene og stiger henholdsvis 3,34 prosent til 201 kroner og 3,17 prosent til 960,50 kroner.

Det er ikke bare rekordsterke oljeprisen som sender de oljetungvekterne opp. Spekulasjonene rundt Shtokman-utbyggingen i Barentshavet gjør at markedet også velger å satse på de norske børslokomotivene.

Shtokman-spekulasjoner drar også opp kursen i Kjell Inge Røkkes Aker. Aker stiger 5,97 prosent og selskapet har vært knyttet til Shtokman uavhengig om Statoil og Norsk Hydro blir deltakere.

Tandberg-rakett
Tandberg topper listen over dagens vinnere etter at meglerhuset Goldman Sachs hever forventningene til ESP-estimatene med 40 og 45 prosent i henholdsvis 2006 og 2007. Goldman Sachs venter at markedet for videokonferanseutstyr vil ta seg betraktelig og at bedriftene nå vil oppgradere og modernisere videokonferansesystemene.

Tandberg ble hevet fra ”underperform” til ”outperform” av Goldman Sach. Tandberg-aksjen stiger 9,24 prosent til 65 kroner. Det er spesielt meglerhusene ABG Sundal Collier og USB Waburg som er de største nettokjøperne.

Seismikkselskapet Global Geo Systems stiger 8,22 prosent etter at de meldte at de har fått en ordre på 2 millioner dollar i forbindelse med studien US Open West Florida.

Sevan Marine følger etter og er opp 7,31 prosent. Oljeservice- og riggaksjene er knallsterke denne dagen. Den rekordhøye oljeprisen og knallsterke riggslutninger sørger for at det er stor interesse for riggaksjene.

Awilco Offshore stiger 6,03 prosent, mens Subsea 7 er opp 5,98 prosent.

Meglerhuset Pareto Securities har hevet en rekke riggaksjer på Oslo Børs. Awilco ble hevet til 80 kroner fra 75 kroner, mens Sinvest ble hevet til 185 fra 170 kroner. Pareto ser også John Fredriksens SeaDrill i 140 kroner, mot 120 kroner tidligere.

SeaDrill stiger 4,93 prosent, mens Sinvest er opp 4,23 prosent.

John Fredriksens tank og utbyttemaskin Frontline faller hele 5,31 prosent. Frontline-aksjen har fått juling i den amerikanske handelen den siste tiden. Fallet i ratene har kommet raskere og sterkere enn det markedet ventet ved inngangen til året. Dette har lagt et ekstrapress på kursen til Frontline som er meget spotorientert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.