Gå til sidens hovedinnhold

Oljejubel på Oslo Børs

Oljeprisen har steget markant de siste dagene. Tirsdag ble det nytt årsbeste.

Tross piler som peker oppover, er det for tidlig å bli optimist, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea til Stocklink.

For andre dag på rad var Oslo Børs preget av aksjerally i oljerelaterte sektorer, med kjempene Statoil og Seadrill i føringen.

Hovedindeksen på børsen ble dermed sendt opp 2,14 prosent til 614,67 poeng. Også på internasjonale børser var stemningen god.

Les også:Oljerally på Wall Street

I oljemarkedet fortsatte den stigende trenden, som startet før helgen da en riggtelling fra Baker Hughes i USA viste et rekordstort fall i aktive amerikanske rigger.

Nordsjøoljen steg nye 2,4 prosent til 56,1 dollar per fat, og er nå opp 14 prosent siden fredag ettermiddag.

Rundt klokken åtte tirsdag kveld måtte man ut med 58,90 dollar for et fat Nordsjøolje. Dette er årsbeste i 2015.

- Må inndekke shortposisjoner

Blant de tungtveiende selskapene var Statoil opp 4,8 prosent, mens riggkjempen Seadrill steg 10,2 prosent. Oljeserviceselskapet Subsea 7 var opp 5,9 prosent og Det norske oljeselskap bykset 12,4 prosent.

Les også: Dette turboproduktet kan stige 700 prosent

De stigende kursene utløser i tillegg inndekning av veddemål på aksjefall, tror aksjestrateg Erik Roland i Nordea.

- Det kan sette i gang en bøtteballett med stigende kurser og folk som skal dekke inn shortposisjonene innenfor oljeservice og olje. Da har man det gående. Den kraftige oppgangen i kursene er ikke kun fordi det totale bildet har snudd 180 grader.

I oljeservice er indeksen som følger de mest handlede aksjene i sektoren nå opp 13 prosent denne uken, og opp 7,7 prosent i år.

- Hvis man ser på tidligere perioder hvor oljeprisen har falt kraftig, slik som under finanskrisen, er det ikke unaturlig med en periode med konsolidering, hvor man skal skrape langs bunnen. I den fasen kan aksjene gå 20, 30 eller 40 prosent, men innenfor et intervall. Vi tror det er i ferd med å skje. De største optimistene hiver seg på for å ta en rekyl, mens høsting av gevinster kan presse det ned igjen, sier Roland.

- Vi tror fortsatt det er litt tidlig å bli bull på oljeservice, fastslår strategen.

I 2014 falt oljeserviceindeksen vel 40 prosent etter innstramminger i kostnader og investeringer i de store oljeselskapene, etterfulgt av kollapsen i oljeprisene som la sten til byrden for leverandørene til oljeindustrien.

Les også: - Norge kan ikke pumpe opp denne oljen

- Uansett om oljeprisen kommer opp fra disse nivåene, tror vi det fundamentale markedet vil være svakt for oljeservice i lang tid. Hvis man ser på de største oljeselskapene har samtlige kuttet i investeringsbudsjettene sine med 20 til 30 prosent, sier Roland.

Ser bunnen i olje

Blant de som tror bunnen i oljeprisene kan være passert, er DNB Markets` oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

- Jeg har for et par uker siden anbefalt å begynne og kjøpe olje. Jeg tror det er en god sjanse for at 13. januar markerer bunnpunktet i denne nedgangsykelen. Julaften 2008 markerte bunnpunktet i den sykelen, på 36,60 dollar, og nå var vi på 46,60 på det laveste i denne sykelen så langt. Slik sett skiller vi oss ut fra de fleste store bankene nå, ved at vi er blant de absolutt mest positive til oljeprisen, mens vi i oktober var mest negative av alle, sa Kjus mandag til Nettavisen Stocklink.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Reklame

Husker du disse to idiotene?