NA24.no

Oljekrig i Nigeria

Sist oppdatert:
Geriljaens krig mot oljeselskaper fyrer opp under oljeprisen.

- Den erklærte oljekrigen fra den nigerianske Mend-geriljaen mot sitt eget land og oljeselskapene der nede spiller en viktig rolle i oljeprisoppgangen, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Hun er rask å legge til at de finansielle tiltakspakkene fra den amerikanske administrasjonen er den viktigste årsaken til prisoppgangen i oljeprisen de siste dagene.

Angola tar over
Det vestafrikanske landet Nigeria er med i oljekartellet OPEC og har vært den største oljeprodusenten i Afrika. Landet har også vært den femte største eksportøren til USA med rundt en million fat daglig.

Les mer: - Tøv fra Obama

- Geriljaen har igjen gått til militært angrep og sier i en deklarasjon at det erklærer oljekrig helt til produksjonen og eksporten er nede i null fra det afrikanske landet, sier Thina Saltvedt til NA24.

Hun legger til at Angola har gått fordi som Afrika største oljeprodusent i denne måneden.

Siste tilgjengelige tall fra august fra Det Internasjonale Energibyrået viser at Angola produserer 1,85 millioner fat, og Nigeria 1,95 millioner fat.

- Jeg vet at Shell i Nigeria erklærte force majeure (se egen boks) i helgen etter et nytt angrep, sier oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading

Finansuro
Ved inngangen til året var oljeprisen rundt hundre dollar fatet, og steg kraftig til juli.

Da de økonomiske varsellampene begynte å lyse, og finansielle lik falt ut på rekke og rad fra skapene i de amerikanske bankene, spredte panikken seg. Oljeprisen falt med over 50 dollar på kort tid. Men har igjen styrket seg og prises tirsdag til 104,38 dollar fatet.

- Oppgangen nå knyttes til stimuli fra tiltakspakkene fra den amerikanske administrasjonen, men forklaringen varierer noe, sier oljeanalytiker Anne Gjøen i Handelsbanken til NA24.

USAs finansminister Henry «Hank» Paulson lanserte en hjelpepakke pålydende 700 milliarder dollar for å unngå en fullstendig kollaps i kredittsystemet der borte.

Gjøen mener en annen faktor er at dollar svekker seg igjen og at finansielle aktører går mot dollaren slik vi har sett tidligere i år.

Ikke nok
Saltvedt mener finansmarkedet ikke fester nok lit til at hjelpepakkene er tilstrekkelige.

- Det er panikk i markedet fordi man ikke tror pakken Bush-administrasjonen har lansert ikke er nok, sier hun.

Clausen i Norwegian Oil Trading sier de er forberedt på at prisene vil svinge kraftig i tiden som kommer.

Han mener finanspakkene har vært positivt stimuli, men det finnes flere faktorer som påvirker prisen.

- På kort sikt har markedet snudd opp igjen, sier han, men forsyningsproblemer i Mexico-golfen som er ned 80 prosent bidrar også til prisoppgangen.

- Det at flere raffinerier er stengt bidrar sammen med at råoljeinngangen til Kina økte med elleve prosent i august sidestilt med samme periode i fjor, sier han.

Han opprettholder pris i båndet rundt 100 dollar fatet, men spår ytterligere nedgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere