NA24.no

Oljeløft på børsen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Positiv børsavslutning, mens nedturen fortsetter for REC.

Etter en ruglete ferd fikk aksjemarkedet seg et løft torsdag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,98 prosent til 223,26 poeng.

Utviklingen fulgte de andre europeiske børsene. Da Oslo Børs tok kvelden var den tyske DAX-indeksen opp 0,23 prosent, mens FTSE 100 i London og CAC 40 i Paris var opp 0,60 prosent og 0,30 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Overraskende fall i oljelagre
Etter 7 uker på rad med økte oljelagre er trenden brutt. Tallene som de amerikanske oljemyndighetene la frem torsdag viste at råoljelagrene falt med 0,2 millioner fat i forrige uke. Ved utgangen av uken som ble avsluttet 13. februar var det 350,6 millioner fat på lager.

Samtidig falt destillatlagrene med 0,8 millioner fat, mens drivstofflagrene økte med 1,1 millioner fat.

Analytikerne hadde ventet at råoljelagrene ville vokse med 3,0 millioner fat i forrige uke. De så for seg et fall på 1 million fat i destillatlagrene og en nedgang på 0,4 millioner fat i drivstofflagrene. Det viser estimater innhentet av Reuters.

Aprilkontraktene på nordsolje sendes opp 4,08 prosent til 41,13 dollar per fat. Den amerikanske lettoljen steg 6,6 prosent til 36,89 dollar fatet etter rapporten. Oppgangen skjer samtidig som dollaren faller markant.

StatoilHydro steg 0,42 prosent til 118,50 kroner.

Orkla ble løftet
Resultatsesongen fortsatte med full tyngde på Oslo Børs.

Av de store kanonene er det Orkla som har lagt frem sitt resultat for fjerde kvartal. Sel v om markedet var forberedt på et dårlig resultat, ble tapet langt større enn hva selv den største pessimisten hadde regnet seg frem til. Underskuddet før skatt ble på 4,4 milliarder kroner. Konsensus blant analytikerne lå på et tap på 2,14 milliarder kroner.

- Tallene er ikke så ille som man tror, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til TV2 Nyhetskanalen. Se intervjuet med analytikeren her:

288145

Aksjekursen falt rett etter at handelen åpnet, mens endte til slutt opp 2,58 prosent til 45,80 kroner.

Les mer: Milliardsmell for Orkla og Har tapt 1 mrd siden nyttår

Solenergiselskapet REC ble derimot sendt ned 8,33 prosent til 55 kroner dagen etter at de falt 14,6 prosent.

Seismikkløft
Situasjonen ser bedre ut for seismikkselskapet Petroleum Geo-Services. I forbindelse med sin resultatrapport har de kommet med en guiding for driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) for 2009 som ligger over analytikernes forventninger. PGS-aksjen endte opp 5,39 prosent til 24,45 kroner.

Les mer: Nedskrivninger ødela for PGS

Petro-oppgang
Torsdag meldte Petromena, selskapet som inngår i sfæren rundt Bergens investor Berge Gerdt Larsen og Petrolia Drilling ASA, at de arbeider med å skaffe nødvendig bankfinansiering for den første riggen.

Det viser rapporten for fjerde kvartal 2008 som ble lagt frem torsdag. Selskapet meldte tidligere denne uken at de har fått utsatt neste avdrag på den tredje av de avansert boreriggene selskapet bygger ved Jurong-verftet. Det kom ikke frem noe nytt rundt forhandlingene eller situasjonen i dagens kvartalsrapport. Selskapets eneste operative rigg, den oppgradert andre generasjons semiriggen Petrolia fortsatte å generere inntekter for Petromena. Driftsinntektene endte i fjerde kvartal på 29,2 millioner dollar.

Dette ga et driftsresultat på 2,5 millioner dollar. Urealiserte valutagevinster på over 97 millioner dollar i kvartalet, førte til et nettoresultat på 88,3 millioner dollar i kvartalet.

Petrolia-aksjen steg 10,53 prosent til 0,42 kroner, mens Petromena ble løftet 6,94 prosent til 0,77 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere