*Nettavisen* Økonomi.

Oljelobbyen truer med gigant-tap hvis de ikke får viljen sin

OLJELOBBY-SJEF: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kjemper for oljenæringens interesser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Topplobbyisten spår velferds- og jobbkutt om politikerne tråkker i oljebremsen.

Mandag morgen la oljenæringens lobbyorganisasjon Norsk olje og gass frem nye prognoser for oljeinvesteringene for de kommende årene. Budskapet var utvetydig: Hvis politikerne trykker på bremsen, vil det få dramatiske konsekvenser for norsk økonomi.

– I år 2023 er det nesten halvparten av investeringene som ikke er besluttet. Det betyr at selskapene må avveie om de skal investere. Vi tror de vil gjøre det, men dersom det blir usikkerhet om rammebetingelsene, er det stor fare for at mange prosjekter blir avlyst og utsatt, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til Nettavisen.

Totalt skal det investeres for 677 milliarder kroner i 2019-2023. Av dem er hele 153,3 milliarder kroner fortsatt usikre. Det er dem oljelobbyen mener kan ryke om rammebetingelsene blir endret av politikerne.

Klar beskjed til regjeringsforhandlerne

De fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre sitter i disse dager på Hadeland og forhandler om en ny regjeringsplattform. Schjøtt-Pedersen er bekymret for hva som vil skje med alle de 170.000 som arbeider i olje- og gassnæringen dersom regjeringsplattformen setter klima fremfor olje.

– Alle politikere bør merke seg at her er det muligheter for store investeringer i olje og gass som verden kommer til å trenge, men hvor det samtidig er usikkerhet som kan få dramatiske konsekvenser. Når hele 40 prosent av investeringene i 2023 ikke er endelig besluttet, gjør det at en usikkerhet kan rokke ved dem, sier han.

– Hvis regjeringsplattformen ender opp med å redusere leting eller endre på leterefusjonsordningen mener du det vil føre til store konsekvenser for arbeidsplasser og statens inntekter?

– Ja. Det vil det gjøre. Leterefusjonsordningen er ikke en ordning for de store selskapene som Equinor, Shell og Total, for de kan trekke fra utgiftene fra skatten. Men det gjelder for mange selskaper med leteaktivitet. Hvis vi ser eksempelvis på selskapet Lundin, som bidro til et gigantfunn på Johan Sverdrup-feltet, så har det bidratt til at man leter på andre måter enn tidligere. Det har gitt Norge enorme inntekter. Hvis det blir mindre mangfold på norsk sokkel, gir det færre funn og vil gjøre at vi går glipp av enorme inntekter, sier Schjøtt-Pedersen.

Oslo er ikke representativ

Oljelobbyen er imidlertid ikke bekymret for den økende skepsisen blant nordmenn under 30 år. Direktøren påpeker at Oslo ikke er representativ for hele landet. – Det er stort flertall, også blant de under 30 år for å videreføre oljevirksomheten. Den diskusjonen og offentlige debatten vi fører, spesielt i Oslo, er nok ikke helt i samsvar med det som er resultatene hvis du ser utover Norge. Derfor er det også spesielt interessant at resultatene viser at det er stor oppslutning på nasjonalt plan, blant både menn og kvinner i alle aldersgrupper og uansett geografisk område, med størst utfordring for oss i Oslo by, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nasjonal talsperson for Miljøpartiet de grønne, Une Bastholm mener politikerne må slutte å sy puter under armene på oljenæringen. Foto: (Foto: Mariam Butt / NTB scanpix)

MDG: – Syr puter under armene på næringen

Nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne (MDG) Une Bastholm mener imidlertid Norge må lede an i klima- og miljøsaken og peker på olje- og gassnæringen.

– Det er på tide at Norge tar innover seg signalene om at verdens energibehov er i endring. EU legger opp til å kutte 70 prosent i energiimporten i sitt forslag til ny klimastrategi. Det betyr et dramatisk fall i etterspørselen etter fossil energi. Å fortsette å stimulere norsk olje og gass med gunstige ordninger er å sy puter under armene på næringen, og innebærer også en betydelig risiko for Norge, sier hun.

Hun mener det aller verste Norge kan gjøre, er å ikke handle med en gang.

– Det som vil være aller verst for økonomien og arbeidsplasser i Norge er om man ikke tar klimatrusselen og endringer i energimarkedet på alvor. Vi har et ansvar for å rigge Norge for fremtiden, og det er politikernes oppgave å sørge for at vi gjør alt vi kan for å lykkes med klimapolitikken, sier Bastholm.

Miljøbevegelsen: – Ekstremt bakstreversk

Fremtiden i våre hender er en sentral organisasjon i miljøbevegelsen. De sparer ikke på kruttet når Nettavisen spør dem om oljelobbyens budskap. De mener norske politikere styrer mot en kræsjlanding, og kaller oljelobbyen for desperat.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANJA BAKKEN RIISE er leder i Framtiden i våre hender. Foto: Mariam Butt (NTB scanpix)

– Den nåværende oljepolitikken styrer mot en kræsjlanding for norsk oljebransje og arbeidsplassene der. Vi mener regjeringen må sørge for en forsvarlig og styrt avvikling av en industri som fører med seg klimaendringer og høy økonomisk risiko, samtidig som de tilrettelegger for nye grønne arbeidsplasser og næringer, sier Anja Bakken Riise som er leder i Fremtiden i våre hender.

- Hvis oljeleting stopper vil det få konsekvenser i form av reduserte statlige inntekter og tusenvis av arbeidsplasser blir borte, ifølge oljenæringen. Er det et ansvar dere føler på?

– Norsk olje og gass får det til å høres ut som at det kun er politiske vedtak som kan redusere statlige inntekter og arbeidsplasser i olje- og gassnæringen fremover. Faktum er at det er stor risiko knyttet til å investere tungt i en sektor som skal fases ut, og at omstillingen verden har startet på kan føre til at det ikke er etterspørsel etter norsk olje og gass i fremtiden. Den risikoen synes vi ikke staten skal ta for oljeselskapene, sier Riise.

- Hvordan svarer dere på at oljelobbyen presser politikerne med store konsekvenser om de ikke gjør som de vil?

– Det fremstår desperat. Vi gambler med fremtidige generasjoners velferd hvis vi investerer massivt i oljefelt som både låser oss til skyhøye klimagassutslipp og som innebærer høy økonomisk risiko, all den tid verdien av norsk olje og gass kan synke drastisk når resten av verden omstiller seg i tråd med Parisavtalen, avslutter Riise til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag