NA24.no

Den irakiske statsministeren Nuri Al-Maliki (Arkivbilde).
Den irakiske statsministeren Nuri Al-Maliki (Arkivbilde). Foto: Scanpix/Reuters

Oljelov klar i Irak

Sist oppdatert:
Iraks regjering har vedtatt et forslag til ny oljelov for landet. Det kan få stor betydning for norske oljeinteresser.

HOUSTON (NA24): Iraks regjering har gjort ferdig et etterlengtet forslag til ny oljelov. Det opplyser landets statsminister, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Forslaget skal nå behandles av parlamentet. Visestatsminister Barham Salih sier til Reuters at målet er at loven skal være vedtatt innen utgangen av mai.

Statsminister Nuri al-Maliki mener forslaget kan danne grunnlag for økte investeringer i landets oljesektor, og han legger til at dette vil være gunstig for irakere fra alle grupper.

Norske interesser
En ny oljelov kan få stor betydning for norske oljeinteresser. Blant annet har DNO satset tungt i det kurdiske områdene nord i Irak.

DNO inngikk avtalen med de kurdiske myndighetene, men det har vært gitt varierende signaler om hvordan sentralmyndighetene vil se på dette.

Visestatsminister Barham Salih sier mandag til Reuters at avtalene inngått av de kurdiske myndighetene vil bli gjennomgått av kurderne for å gjøre dem konsisternte med loven. Dersom det blir uenighet, vil en kommisjon med uavhengige eksperter vurdere saken.

Før meldingen kom om at forslaget var vedtatt i regjeringen, uttalte talsmenn for de kurdiske myndighetene at de ikke ser for seg at forslaget som da forelå ville endre de inngåtte avtalene med blant andre DNO.

Forsinket
Regjeringen hadde lovet en ny oljelov innen utgangen av 2006, men uenighet med kurderne forsinket prosessen, og regjeringen ble satt under økende press fra USA for å komme frem til et forslag, skriver AP.

- Inntekten fra denne rikdommen vil bli delt mellom alle irakere i alle deler av landet under oppsyn av det føderale olje- og gassrådet som vil avgjøre alle kontrakter og alle reguleringer som styrer utviklingen av denne rikdommen, sier Al-Maliki til AP.

Saken er vanskelig fordi Iraks oljeressurser i stor grad er konsentrert i de sjia-dominerte områdene i sør og de kurdisk-dominerte områdene i nord, mens det er lite oljeproduksjon i de områdene som er dominert av sunnimuslimer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere