NA24.no

Verdens mektigste holder kortene tett

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi er i midten.
Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi er i midten. Foto: Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:
Dramatikk senker oljeprisen.

WIEN (Nettavisen): Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi bare smilte, og ville ikke svare på spørsmål om landet ville kutte oljeproduksjonen.

Nettavisen møtte al-Naimi rett før han gikk inn på toppmøtet, men han holdt kortene tett til kroppen.

- Vil Saudi-Arabia presse på for å kutte oljeproduksjonen? spurte Nettavisen.

Al-Naimi kikket opp, smilte lurt, men holdt svaret for seg selv på vei inn på møtet.

Nettavisen og Gunnar Stavrum er tilstede og følger møtet i Wien.

Oljeprisen faller
Oljeprisen fortsetter å falle under krisemøtet i Opec i dag. Nordsjøoljen er ned rundt to prosent i formiddag.

Skipsreder John Fredriksen har milliardtap.

Rett før klokken 10.00 var alle oljeministrene på plass, og så godt som alle hastet forbi pressekorpset uten å si noe av substans.

Enormt presseoppbud
Pressefolk fra hele verden har kommet til Opec-møtet, som foregår bak strengt bevoktede dører med et titalls tungt bevæpnet politi.

Normalt er det rundt 100 pressefolk som stiller på disse møtene, men interessen for dette møtet er så enorm at det var mer enn 250 som ville inn. Dette er så mange og spesielt at hele akkrediteringsystemet falt sammen, noe som gjorde at mange ikke har sluppet inn.

Den siste halvtimen før møtet startet, ruller den ene svarte limousinen etter den andre opp på fortauet utenfor. Og oljeministrene haster forbi fjernsynskameraene og horder av journalister som forsøker å få dem til å gi uttalelser.

Presseoppbudet er enormt.


”Markedet vil stabilisere seg selv”
Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi har uttalt at de arabiske landene er enige om en ny produksjonspolitikk, men uten å si hva enigheten består av.

Fakta: OPEC

Klikk for å åpne faktaboksen
 

OPEC er forkortelse for Organisasjonen av oljeeksporterende land.

Hovedmålet deres er å fastsette de beste metodene for å følge opp medlemmenes interesser, individuelt og kollektivt.

OPEC kontrollerer cirka 40 prosent av verdens oljeproduksjon og to tredeler av verdens oljereserver.

Tradisjonelt har et sterkt OPEC vært dårlig nytt for vestlige land som er avhengige av oljeimport. 

OPECs medlemsland er Algerie, Angola, Saudi-Arabia, Ecuador, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar og Venezuela. 

Organisasjonens hovedkvarter er i Wien. Terroristen Sjakalen Carlos ble for alvor kjent da han angrep og kidnappet en rekke OPEC-ledere i forbindelse med et Wien-møte i 1975.

Oljemarkedet frykter at de ikke blir enige om å kutte produksjonen.

Opecs sterke mann, Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi, signaliserte i går ettermiddag at ”markedet vil stabilisere seg selv”.

Uttalelsen fikk oljeprisen til å falle ytterligere, både i USA og i Europa. Den nærmer seg nå 500 kroner per fat, noe som innebærer et tap i norske statsinntekter på over 60 milliarder kroner neste år.

Les mer: Oljeprisen i fritt fall

Men samtidig er det klart at det er uenigheter internt i kartellet. For både Angola og Alergie signaliserer at de ikke er fornøyde med prisnivået.

Milliardtap for Fredriksen
Nordsjøoljen falt 0,8 dollar etter al-Naimis uttalelser til journalister i Wien i går.

I dag har Brent blend fortsatt å falle med over to dollar fatet, eller 2,7 prosent.

En av de store taperne er John Fredriksens riggselskap SeaDrill. I går meldte selskapet at det ville holde tilbake utbytter, noe som fikk aksjekursen til å falle med 18 prosent.

John Fredriksen og Tor Olav Trøim har nå et verditap på rundt 15 milliarder kroner siden de splittet lag, og oljeprisen begynte å falle, i sommer.

Det er strenge sikkerhetstiltak ved hovedkontoret.


Venezuela vil kutte
Det 166. møtet i Organisasjonen for oljeeksporterende land (Opec) startet klokken 10.00 i formiddag, men de viktigste forhandlingene skjer bak lukkede dører fra klokken 12.00.

Frontene er klare: Venezuela har arbeidet i flere måneder på å få de andre landene med på produksjonskutt, og har støtte fra ikke-Opec-landet Russland.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi nektet å svare på Nettavisens spørsmål, men smilte lurt og gikk raskt inn i bygningne.


Saudi-Arabia er jokeren
Saudi-Arabia holder kortene tett til brystet, og Norge er kun representert med en markedsanalytiker fra Olje- og energidepartementet.

Det store spørsmålet er om Opec vil redusere sin daglige produksjon fra 30,2 millioner fat, som landene produserer nå, mot 29,2 millioner fat, som er anslått behov neste år.

Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) er en internasjonal handelsorganisasjon bestående av oljeeksporterende land. Bildet er tatt utenfor OPECs hovedkontor.

Uten kutt frykter de største pessimistene at oljeprisen kan synke så lavt som til 60 dollar fatet.

Hemmelige møter på bakrom
Dramatikken på dagens Opec-møtet er i korridorene, på bakrommene, og i en den lukkede sesjonen fra 12.00 til cirka klokken 16.00.

Da er det varslet en pressekonferanse, hvor Opecs president og generalsekretær vil informere om hva oljeministrene har blitt enige om.

Valutafall
Siden oljeprisen startet å falle, har den russiske rubelen sunket med 27 prosent. Men også norske kroner har fått svi. Kronekursen er nå 12 prosent ned.

I en fersk analyse fra Handelshøyskolen BI blir det spådd en økonomisk resesjon i Norge hvis oljeprisen faller 25 prosent. Konsekvensen er økt arbeidsledighet, fallende investeringer og lavere lønninger.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere