*Nettavisen* Økonomi.

Oljemarkedet strammere

Det tross svekket etterspørsel. IEA kutter både i oljeproduksjonsvekst og etterspørselen for 2008.

10.06.08 10:44

Men OECD-landenes energivaktbikkje IEA kutter mest i den forventede produksjonsveksten fra produsentlandene utenfor Organisasjonen av oljeeksporterende land, OPEC, noe som gir et strammere oljemarked.

NA24 - din næringslivsavis

De slår samtidig fast at OPEC-landenes reservekapasitet i oljeproduksjonen igjen er under 2 millioner fat per dag. Det er første gang siden tredje kvartal 2006.

IEA kutter i junirapporten etterspørselsveksten for n’te gang det siste året og ser nå en vekst i år på kun 0,9 prosent, mot 1,2 prosent for en måned siden. Det er klart etter at etterspørselsprognosen er barbert med 230.000 fat per dag.

Samtidig nedjusterer IEA forventningene til produksjonsøkninger fra non-OPEC-landene med 325.000 fat per dag til kun 500.000 fat per dag i år. Det betyr totalt sett et enda strammere oljemarkedet, noe verden har fått merke de siste uken med oljepriser som har vært helt oppe i 140 dollar per fat.

IEA beskriver tilfanget av ny oljeproduksjon som svak så langt i år, samtidig som de ser at oljeetterspørselen i OECD-landene nå er fallende. Det forventes nå et fall i OECD-landenes forbruk på 400.000 fat per dag, eller 0,9 prosent i år sammenlignet med 2007.

Mens OECD-landene vise fallende etterspørsel, så oppjustere IEA Kinas etterspørsel noe i kjølvannet av jordskjelvkatastrofen, og ser samtidig fortsatt sterk etterspørselsvekst i Midtøsten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.