NA24.no

Oljen ble for tung

(Scanpix)
Årets høyeste oljepris ble for mye for Wall Street.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter å ha startet dagen med oppgang klatret oljen til det høyeste nivået siden i fjor høst samtidig som markedsrentene var oppe og tøffet seg noe, og med det endte de toneangivende amerikanske indeksene i rødt.

NA24 - din næringslivsavis

- Markedet hadde ikke mye å følge opp fredagens opptur med ettersom oljen er opp igjen og renten er flat til ned, sier Eliot Spar, markedstrateg, ifølge Marketwatch.

Renten på tiårige statsobligasjoner som har steget markant den siste tiden var en periode i løpet av dagen oppe i 5,18 prosent, men falt tilbake til 5,15 prosent mot slutten av sesjonen.

- Det er en veldig sterk sammenheng mellom rentene og aksjemarkedet disse dagene, og det er sannsynligvis tilfellet til investorene blir mer komfortable, sier en analytiker hos Cowen & Co, ifølge AP.

Dollar har ifølge Marketwatch svekket seg mot det britiske pundet etter at det går spekulasjoner om at to av de største selskapene i Storbritannia kan havne på utenlandske hender. Det skal være rykter om bud på Imperial Chemical Industries og J. Sainbury som drar pundet oppover. Ellers holder dollaren seg godt mot de viktigste valutaene.

Airbus har mottatt ordre på til sammen 25 milliarder dollar. Det er i forbindelse med et luftfartsshow i Paris at de opplyser at US Airways Group og Qatar Airways har lagt inn storordre på nye flymaskiner. Blant annet skal US Airways fase ut flåten av Boeing737-300 og 737-400.

De mange oppkjøpene og fusjonene de siste månedene har vært noe av motoren i lokomotivet i den globale børsoppgangen. Oppkjøpsbølgen tok en pause da obligasjonsrentene steg godt over fem prosent. Når de lange rentene stiger tar det noe av brodden til investeringsvillige spekulanter.

Finish Line sier at de har blitt enige om å kjøpe skotøy- og tilbehørforhandleren Genesco. Prisen verdsetter Genesco for 1,46 milliarder dollar. Fordelt per aksje lyder budet fra Finish Line på 54,50 dollar som er rundt 10 prosent høyere enn sluttkursen fredag. For to uker la Foot Locker inn et bud på 51 dollar per aksjen. Dette budet ble ikke anbefalt av Genesco.

Samtidig knyttes BHP Billiton nok en gang til et kjøp av den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa. Nå er det snakk om et bud på 40 milliarder dollar, skriver the Times. Samtaler med Alcoa skal ikke være innledet. Tidligere har Alcoa selv prøvd å kjøpe den kanadiske aluminiumsprodusenten Alcan, men det ble med forsøket. Alcan kalte budet fiendtlig etter at de to selskapene har vært i samtaler om et samarbeid de siste årene.

Spekulasjoner om at Rio Tinto også vil kaste seg på en budkamp vekkes til live. Både BHP Billiton og Rio Tinto har tidligere vært knyttet til et kjøp av Alcoa. Blant annet fordi gruvegigantene er de eneste som er store nok til å sluke den amerikanske aluminiumskjempen.

Råvarebørsen i Chicago avviser at de er i samtaler om å kjøpe råvarebørsen i New York.

Amerikanske boligbyggere har den svakeste tiltroen til boligmarkedet på 16 år.

Boligbyggernes husmarkedindeks falt med to prosent til 28 poeng i juni, dette er det svakeste nivået siden februar 1991, ifølge National Association of Home Builders.

Det er heller ikke ventet at markedet som har slitt i lengre tid vil bedre seg før til neste år, men fallet var på linje med økonomenes forventninger basert på estimater innhentet fra Marketwach.

Når indeksen er på 28 poeng betyr det at færre en tredel av boligbyggerne tror at markedet er bra. Det er det store antallet med usolgte boliger, økende renter og den fortsettende krisen i det såkalte subprime-markedet som drar ned tilliten.

- Bunnen av boligmarkedet ser ikke ut til å være innenfor synsvidde, skriver økonomen Patrick McPherron hos Moody's Economy.com i et notat.

To sentrale nigerianske fagforeninger planlegger å innføre en streik denne uken ogbekymringer om at dette vil føre til kutt i leveransene fra det oljerike landet er med på å sende oljeprisen oppover. Oljen fra Nigeria er spesielt ettertraktet da raffineriene klarer å få produsert mer bensin fra denne varianten enn en del andre.

- Pådriverne er i komplett kontroll av markedet nå. Nigeria er en veldig viktig kilde av olje som trengs hos våre stressede bensinproduksjonskomplekser. Problemene i Midtøsten, om det er Iran, Libanon eller til og med Pakistan, skader heller ikke, sier John Kilduff hos Man Financial Inc., ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et frontkontrakten på WTI-oljen 69,05 dollar per fat. Dette er en økning på 1,5 prosent og i løpet av sesjonen var prisen oppe i 69,15 dollar, som er den høyeste noteringen siden 5. september. Prisene er nå kun 1,3 prosent lavere enn for ett år siden.

- Den amerikanske raffineriindustrien er tilbakeholdende, ingen OPEC-produksjon er skuffende, nigeriansk produksjon blir brutt, Venezuelas produksjon er nede og Irans vil antakelig snart starte og falle, sier energiforskningssjef Antoine Halff, ifølge Bloomberg.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0,19% til 13.612,98

Nasdaq -0,00% til 2.626,60

S&P 500 -0,12% til 1.531,05

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere