*Nettavisen* Økonomi.

Oljen fortsetter nedgangen

Foto: (Scanpix)

Produksjonskuttet fra OPEC er priset inn.

24.10.08 08:27

En kortsiktig oljeoppgang torsdag, blir etterfulgt av nye prisfall.

NA24 - din næringslivsavis

Fem over sju fredag handles nordsjøoljen til 65,66 dollar fatet, en dagsnedgang på nærmere 0,4 prosent.

HTML EMBED

Følg oljeprisen her

Oljeprisens tilbakegang har blant annet sammenheng den svake utviklingen på de asiatiske børsene i natt. Nikkei falt eksempelvis over 6 prosent på morgenkvisten, norsk tid.

Frykt for lavere etterspørsel
Og bak fallet ligger dårlige resultater og prognoser fra flere bilprodusenter. For eksempel har svenske Volvo måttet si opp flere tusen ansatte på grunn av dårlige utsikter og i tredje kvartal ble resultatet halvert i forhold til samme tid i fjor.

At også selskaper som Xerox kutter arbeidsplasser, hjelper heller ikke på. Disse faktorene øker frykten for at den globale finanskrisen kan gjøre at etterspørselen etter oljen stuper.

Fallet kommer på tross av at det er ventet produksjonskutt fra oljekartellet OPEC. Dermed kan dette kuttet allerede være priset inn i markedet, og faktisk bidra til at fallet ikke blir større.

OPEC-kutt
OPEC-president Chakib Khelil uttalte nemlig torsdag at det kan gå mot et kutt i deres produksjon på fredag. Det er dette som løftet oljeprisen under råvarehandelen i USA - men oppgangen varte altså ikke lenge. Torsdag stengte referanseoljen, med levering i desember, i USA til 67,67 dollar fatet.

Futures sank så lavt som 65,90 dollar.

- Hvis OPEC kutter produksjonen med én til to millioner fat burde prisene dra seg oppover, i hvert fall på kort sikt, sier Gene McGillan, analytiker i Tradition Energy til Bloomberg News.

- Med mindre det kommer en stor overraskelse i morgen, vil markedet etter all sannsynlighet presse prisen nedover igjen etter kort tid som en følge av den svake globale økonomien, sa energiministeren i går.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.