Oljen fyrer børsen

Knallsterk oljepris holder børsen over 400 poeng.

11.03.08 10:04

Etter kraftig nedtur i USA og tilslutt oppgang i Asia åpnet Oslo Børs positivt tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Men oljeprisen ser imidlertid ut til å svinge utover morgenen og det bidrar til å gi hovedindeksen en liten jojoferd mellom pluss og minus. Klokken 10 er hovedindeksen ned 0,04 prosent til 400,77 poeng.

Knallsterk oljepris
Sterk etterspørsel, svak dollar og inflasjonsbekymringer i tillegg til politisk uro i oljeproduserende områder har bidratt til økende priser på råolje.

Tirsdag morgen noteres brent-kvalitet med april-levering til 104,25 dollar per fat, en oppgang på 0,05 prosent fra mandag ettermiddag.

- Den sterke oppadgående trenden i oljeprisen har tiltrukket seg mange nye finansielle aktører til oljemarkedet. I tillegg kan vi ikke se bort i fra at den svake utviklingen i aksjemarkedet kan ha lokket flere aktører fra aksje til oljemarkedet. De finansielle aktørene har etter all sannsynlighet bidratt til å forsterke prissvingningene, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Fest for olje og oljeservice
StatoilHydro stiger 0,66 prosent til 152,50 kroner.

Vinnerlisten forøvrig er full av olje og oljeservice-selskaper som nå nyter gode tider. I norske kroner nådde også oljeprisen sitt høyeste nivå noensinne i går da den passerte 555 kroner per fat.

Av andre tungvektere på børsen stiger Telenor 1,75 prosent til 101,75 kroner. Yara stiger 0,36 prosent til 279 kroner.

Norske Skog får juling
På taperlisten finner vi så langt Norske Skog som sendes ned med 9,79 prosent til 19,80 kroner. I dag sendte det kriserammede selskapet ut resultatvarsel for første kvartal.

Norske Skog er fortsatt rammet av sterk kostnadsvekst, valutaforhold og lavere priser i enkelte markeder. Derfor venter selskapet nå at underliggende brutto driftsresultat blir betydelig svakere i første kvartal 2008 enn i fjerde 2007.

I tillegg har konsernet nå satt full brems på byggingen av papirmaskin nummer to ved Norske Skog Pisa i Brasil. Dette er en av de brukte papirmaskinene som stammer fra den nedlagte fabrikken Norske Skog Union i Skien. Prosjektet hadde en opprinnelig kostnadsramme på 210 millioner dollar.

I stedet har det vist seg at kostnadene har løpt løpsk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.