*Nettavisen* Økonomi.

Oljen gjødslet oppgangen

Oljeprisen løftet Oslo Børs og gjødsel var i skuddet.

21.11.06 17:11

Høy oljepris, god utvikling ved de europeiske børsene og en generell optimisme sendte Oslo Børs opp 1,18 prosent til 418 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Spekulasjoner knyttet til om OPEC kan komme til å kutte oljeproduksjonen ytterligere samt forventninger om lavere oljelagre i USA sendte oljeprisen opp tirsdag. Tidligere har tvil rundt oljekartellets medlemmers vilje til å redusere produksjonen fått oljeprisen til å falle.

Klikk på bildet for å forstørre.

OPECs kutt
Nå åpner OPEC opp for at de kan komme til å gjennomføre mer enn først antatt. Kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i januar var da Oslo Børs stengte opp 1,19 prosent til 59,68 dollar ved råvarebørsen i London.

Det ble omsatt akser for 1,2 milliarder kroner i Statoil, og aksjen endte opp 1,47 prosent til 172 kroner. Norsk Hydro fulgte opp med en oppgang på 1,15 prosent til 153,75 kroner. DNO fikk et løft på 2,37 prosent til 12,10 kroner, mens Altinex steg 2,59 prosent til 1,19 kroner.

De andre oljerelaterte aksjene gjorde det også godt. Seadrill endte opp 3,76 prosent til 102 kroner, mens Awilco Offshore steg 2,86 prosent til 2,86 prosent. PGS og TGS steg 3,33 prosent og 2,49 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venter vekst
Gjødselselskapet Yara har aldri vært mer verdt enn hva tilfellet er i dag. Markedsverdien var da Oslo Børs endte på rundt 40 milliarder kroner. Aksjen steg til en historiske høy toppnotering og endte på 127 kroner. Det tilsvarer en oppgang på 3,04 prosent. I dag holdt konsernsjef Thorleif Enger en kapitalmarkedsdag og selskapet hadde inntatt en fremoverlent holdning.

- Grunnlaget nå for etterspørselsutviklingen gjør gjødselindustrien til et attraktivt forretningsområde for sterke aktører. Et historisk lavt forhold mellom kornlagre og forbruk samt høye kornpriser peker i retning av mer kornplanting og anvendelse av gjødsel neste sesong, sier Enger i en pressemelding.

Fisk på topp
Marine Farms gikk som en kule etter at selskapet la frem sitt resultat for tredje kvartal. Dette var første gang Marine Farms presenterte sine tall som et børsnotert selskap. Oppdrettsselskapet oppnådde 178 millioner kroner i driftsinntekter i tredje kvartal, en oppgang fra 109 millioner kroner i samme periode året før. Driftsresultat før verdijustering av biomasse ble på 36,4 millioner kroner, mot 11 millioner kroner i samme periode året før.

Resultat før skatt ble på 56,3 millioner kroner, mot 13,7 millioner kroner i tredje kvartal i fjor. Resultat etter skatt ble i tredje kvartal på 40,8 millioner kroner, mot 8,7 millioner kroner i samme periode året før.

Aksjen endte på toppen av vinnerlisten, med en oppgang på 17,86 prosent til 16,50 kroner.

Navamedic steg 8,52 prosent til 24,20 kroner. Nettmeglerne Skandia Banken og Nordnet var sammen med Nordea de største nettokjøperne i aksjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Andre sterke aksjer
Questerre ble løftet 7,14 prosent til 5,25 kroner. DnB NOR Markets sendte i går ut en analyse på det kanadiske oljeselskapet og anbefaler kjøp av aksjen. Kursmålet er satt til 7 kroner per aksje.

IT-selskapet TeleComputing steg nye 6,76 prosent til 23,70 kroner. Meglerhuset Glitnir var sammen med DnB NOR Markets de eneste nettokjøperne i aksjen.

Northland Resources steg 4,56 prosent til 7,11 kroner etter at det svenske nettmeglerhuset Neonet var største nettoselger sammen med Pareto.

Eitzen Marine Service falt 4 prosent til 2,40 kroner, mens Kverneland endte ned 2,74 prosent til 71 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.