Gå til sidens hovedinnhold

Oljen hemmer børsen

Svak nedgang i det norske aksjemarkedet.

Sviktende industriproduksjon i Europa slår negativt ut på Oslo Børs.

Hovedindeksen senkes 1,31 prosent til 358,02 poeng.

Produksjonsfall
Dårlig nytt fra Europa er med på å trekke børsene ned. Den tyske og britiske industriproduksjonen viste et overraskende fall i oktober. I forkant var det forventet at den tyske industriproduksjonen ville øke med 1 prosent, mens fasiten viser et fall på 1,8 prosent.

Når det gjelder den britiske industriproduksjonen viser produksjonsbalansen for industrien minus 7 i november mot pluss 4 i oktober. I tillegg viste eksportordre en klart fall.

Les mer: Overraskende produksjonsfall

Etter helgen har prisen på råvarer blitt presset av en oppgang for dollaren. Det gjør seg også gjeldende tirsdag, og nordsjøolje med levering i januar neste år koster 75,70 dollar per fat.

Ukestartet var preget av manglende signaler, og børsene utviklet seg stort sett retningsløst. Den amerikanske sentralbanksjefen holdt en tale der han kommenterte situasjonene i den amerikanske økonomien. Talen inneholdt lite nytt og Ben Bernanke gjentok at styringsrenten ville bli holdt uendret i en tid fremover.

Han virket også mer forsiktig i sitt syn på utviklingen, og uttrykker bekymring for bedriftenes evne til å få kreditt og arbeidsmarkedet.

Les mer: Ingen hjelp fra Ben

Det ble også en bred nedtur ved de asiatiske børsene. I likhet som i USA er det finansaksjene som trekker aksjemarkedet ned. Den japanske indeksen Nikkel 225 falt 0,27 prosent, mens Hang Seng i Hongkong faller 1,18 prosent.

Tungvektere
Utviklingen blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs er tvetydig. Statoil blir sendt ned 1,20 prosent til 140,50 kroner og får følge av Yara som faller 1,69 prosent til 250,10 kroner.

Solenergiselskapet REC stiger 0,59 prosent til 37,62 kroner og Seadrill er opp 0,07prosent til 142,20 kroner.

Tørrlastrederiet Golden Ocean varsler at de skal ut å låne 100 millioner dollar i forbindelse med at de tar opp et konvertibelt obligasjonslån med en løpetid på fem år. Aksjen faller 6,53 prosent til 10,02 kroner.

Les mer: Golden Ocean frir til lånemarkedet

Norwegian i fokus
Norwegian har lagt frem sine trafikktall for november. Antall passasjerer falt til under én million i november etter å ha vært over dette nivået de foregående månedene. Verre er det at marginen kommer under press. Flyselskapet til Bjørn Kjos holder på å fornye flymassen og i løpet av ett år har kapasiteten økte betraktelig. Passasjerveksten har i samme periode ikke vært like høy.

Kabinfaktoren faller sammenlignet med oktober i fjor og november i fjor, mens avkastningen (yielden) også gikk ned i forhold.

Aksjekursen faller 5,50 prosent til 137,50 kroner.

Les mer: Norwegian ned fra skyene

Verst i Hellas
De amerikanske børsene åpner klart i minus og det er med på å forsterke børsfallet i Europa. I Tyskland faller DAX-indeksen 1,95 prosent og følges av FTSE 100 i London som blir sendt ned 1,45 prosent. I Paris viser de franske aksjene en tilsvarende nedgang. I Norden er det også et bredt børsfall. OMX-indeksen i Stockholm faller 1,4 prosent, mens København faller 1,1 prosent. De finske aksjene i Helsingfors faller 1 prosent.

Les mer: Lunkent på Wall Street

Verst er nedturen i Athen etter at det er blitt klart at kredittanalytikerne i Standard & Poor's har endret status på landets gjeld. Børsen styper 5 prosent.

Les mer: Mørke skyer over Hellas

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker