Oljen i fritt fall

Foto: (Scanpix)

Frykter at den svake verdensøkonomien vil svekke etterspørselen mer enn antatt.

07.11.08 00:45

Oljeprisen faller til sitt laveste nivå på 19 måneder torsdag kveld.

NA24 - din næringslivsavis

Ting tyder nemlig på at etterspørselen etter olje faller i takt med en svakere verdensøkonomi. EUs sentralbanksjef Jean-Claude Trichet sa for eksempel at finanskrisen kan føre til en sterkere nedtur i nasjoner som benytter euroen. Tall fra USA viste i dag at arbeidstakere som søker om arbeidsledighetstrygd ikke har vært høyere siden 1983.

Lavere global vekst
IMF anslår en global økonomisk vekst neste år på 2,2 prosent og en vekst i fremvoksende økonomier på 5,1 prosent. Dette tilsvarer et kutt i anslagene på henholdsvis 0,8 og 1,0 prosentpoeng siden oktober.

Dermed faller prisen på råolje med referanseverdi WTI og levering desember til 60,71 dollar fatet ved stengetid ved Nymex. Dermed falt oljeprisen hele 4,59 dollar, eller sju prosent fra i onsdag veld. Futures var nede i 60,16 dollar fatet, det laveste nivået siden 22. mars 2007.

Oljeprisen har nå falt 59 prosent siden toppen på 147,27 dollar fatet 11. juli i sommer. Prisene er ned 37 prosent siden 6. november i fjor.

- Ingen god nyheter
- Det er ingen gode nyheter på etterspørselsfronten, sier Chip Hodge ved MFC Global Investment Management til Bloomberg News.

- Markedet sendte prisene altfor høyt i sommer, og nå sender markedet prisene altfor lavt. Vi kan godt befinne oss på 50-tallet en god stund nå, sier han.

The International Energy Agency (IEA) spår på sin side imidlertid en tilbudsskvis i tiden fremover. De tror oljeprisen vil nå 100 dollar fatet igjen en gang mellom 2008 og 2015, og at det fremdeles er fare for en tilbudsskvis på sikt, selv om de faktisk kutter sine etterspørselsestimater med 10 millioner fat om dagen til 106 millioner fat daglig. IEA vektlegger da de høyere prisene som årsak, sammen med den svakere veksten i verdensøkonomien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.