Gå til sidens hovedinnhold

Oljen nær tidenes rekord

Oljeprisen er nær en historisk toppnotering.

Fornyet fokus på bråket og opprøret i Nigeria skremmer oljemarkedet. Til tross for at oljelagrene vokser og en avklaring på en streik i Brasil, klatrer oljeprisen oppover. Fulle oljelagre har tidligere fått oljeprisen til å falle, men motvirkes av faren for streik i Canada.

NA24 - din næringslivsavis

Ved råvarebørsen i London stiger kontraktene på nordsjøolje med levering i august til 75,03 dollar fatet.

- Selv om det var snakk om fornyet nigeriansk oppstand føler vi at gårsdagens fremgang var hinsides det fundamentale og skyldes at fond kjøper. Store fond vedder på en ytterligere oppgang i markedet, nå som et nytt kvartal har startet er råvarer nok en gang i fokus, skriver oljeanalytikerne i Wilhelmsen Premier Marine Fuels i sin morgenrapport.

Mot forventet
Dermed går oljeprisen i motsatt retning enn hva markedet hadde ventet seg.

- Det er den typen rapport som burde sende oksene til låven, og bjørnene ut av skogen, sa James Williams, en økonom fra WTRG Economics til Marketwatch.

Streiken i det brasilianske oljeselskapet Petrobras er i ferd med å avblåses. Nå er en ny streik i anmarsj. Mer enn 500 arbeidere i en fagforening ved et raffineri i Canada truer med å legge ned arbeidet, men virkning fra lørdag. Fagforeningen har sendt ut et streikevarsel og produksjonen ved raffineriet som produserer 100.000 fat om dagen kan bli rammet.

Det er også problemer ved flere av raffineriene i Nord-Amerika. ConocoPhillips melder om feil ved Borger-raffineriet i Texas. Sammen med raffineriet i Canada produserer de to raffineriene 246.000 fat om dagen. I Kansas har elven Verdigris River gått over sine breddegrader og flommer over et oljeraffineri. Dermed er det fare for bensinproduksjonen og tilgangen på drivstoff.

Lavere produksjon
I Nigeria ligger oljeproduksjonen ligger rundt 20 prosent lavere enn for to år siden. Frykten for nye forsyningsavbrudd og lavere produksjon øker. Kidnappingen av tre år gammel jente torsdag kom dagen etter et væpnet angrep på Shells oljerigg da fem arbeidere ble bortført.

- Markedet har dreid seg om de aller siste nyhetene det siste året. Det ser ikke ut til at det betyr noe at vi har 350 millioner fat med olje på lager. Markedet beveger seg på antagelser om at leveransene er små, sier en aktør hos IAF Advisors i Houston, ifølge Bloomberg.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året