*Nettavisen* Økonomi.

Oljen ned på Egypt-jubel

Foto: Bitmap / Dag Myrestrand (Statoil)

Mens investorene i aksjemarkedet jublet med Mubarak-motstanderne.

Verdens aksjemarkeder steg, mens oljeprisen var tilbake fredag, etter president Hosni Mubarak i Egypt annonserte sin avgang. Investorenes frykt for økt uro i regionen ble redusert, men fortsatt ventes det store markedsutslag på nyheter fra arabiske land.

- I mellomtiden kan markedet hoppe i alle retninger på alle type overskrifter fra regionene, sier Carl Larry, president i Oil Outlooks & Opinions, til Bloomberg.

Nyhetsbyrået Six, med BPs Statistical Review of World Energy som kilde, skriver at land i Midtøsten og Nord-Afrika er ansvarlige for 36 prosent av verdens oljeproduksjon og stod for 61 prosent av sikre reserver i 2009.

Olje ned - aksjer opp
I fredagens handel på Wall Street var den tett fulgte Dow Jones-indeksen opp 0,4 prosent til 12.273,26 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,5 prosent. Morgan Stanleys verdens indeks var samtidig opp 0,2 prosent.

- Det ser ut som aksjemarkedet tar godt i mot nyhetene, sier sjefstrateg Gary Thayer i Wells Fargo i St. Louis.

I oljemarkedet var situasjonen en annen. Her har redusert frykt for konflikt ført til fallende priser. Fredag var den amerikanske oljeprisen på det laveste nivået på 10 uker. Også nordsjøoljen var tilbake, og ble notert ned 0,9 prosent til 101,10 dollar. Sjekk oljeprisen her:

Fortsatt Egypt-effekt
Det er fortsatt en betydelig Egypt-effekt på oljeprisen. Før uroen i landet, var oljeprisen rundt 95 dollar pr. fat. Skulle imidlertid uroen spre seg til andre arabiske land, vil imidlertid nedgangen fredag snu raskt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.