Oljen opp etter fall

Foto: (Scanpix)

Shortinndekning og spekulasjoner rundt OPEC sender oljeprisen opp.

12.03.09 10:14

Oljeprisen tar seg opp igjen etter at oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene fikk oljeprisen til å falle tungt onsdag kveld.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Igjen er det spekulasjoner om at oljekartellet OPEC vil kutte i produksjonen for fjerde gang på ett år. I tillegg er det tegn til at spekulasjoner dekker inn shortposisjoner.

Venter kutt
Algeries energiminister Chakib Khelil har kommet ifølge Bloomberg med en uttalelse der han mener det er trolig at OPEC vil redusere produksjonen. Dette er i strid med hva både rådgiverne til OPEC og det internasjonale energibyrået oppfordrer oljekartellet til å gjøre.

- Markedet forventer en reduksjon og vi er nødt til å redusere, ellers vil prisene falle. Det vil bli en debatt i Wien, men jeg tror konsensus vil bli å stabilisere av prisene gjennom en reduksjon, sier Khelil ifølge Bloomberg.

OPEC har samlet gitt uttrykk for bekymring for de fallende prisene, og de foregående kuttene har kommet etter et dramatisk fall i prisene. Søndag 15. mars samles medlemslandene i Wien.

- Råolje har vært solgt unna i et ganske stort omfang, så folk dekker inn posisjonene. Traderne kjøper også som en forsikring om det kommer en avgjørelse fra OPEC om et kutt. Men hvis OPEC fortsetter å si at de vil se an hvordan kvotedisiplinen er, så vil vi se den gå lavere, sier Anthony Nunan hos Mitsubishi i Tokyo til Bloomberg.

Lagervekst
Kontraktene på nordsjøolje med levering i april blir omsatt for 42,17 dollar per fat. Det er opp 1,9 prosent ved råvarebørsen i London. Onsdag falt de samme kontraktene rundt 5 prosent.

Onsdag ettermiddag kom rapporten fra de amerikanske myndighetene som viser at råoljelagrene overraskende steg i forrige uke, mens bensinlagrene viser et langt større trekk enn hva markedet hadde forventet.

Råoljelagrene vokste med 0,7 millioner fat, mens bensinlagrene falt med 3 millioner fat. Destillatlagrene vokste med 2,1 millioner fat.

I forkant av at lagerrapporten ble frigitt forventet analytikerne et trekk i råoljelagrene på 1 million fat, og at bensinlagrene vil falle med 1,2 millioner fat. Når det gjelder destillatlagrene er det forventet en vekst på 0,7 millioner fat. Estimatene er innhentet av Platts.

Tidligere i uken slapp det amerikanske energibyrået sin månedlige rapport der de ser et større fall i etterspørselen av olje verden over. Nå venter de et fall i den globale etterspørsel på 1,4 millioner fat per dag, mot 1,2 millioner fat per dag måneden i forveien. Samtidig venter de at snittprisen på den amerikanske lettoljen WTI vil ligge på 42 dollar per fat i år, mot tidligere anslag 43 dollar per fat.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag