NA24.no

Oljen sender børsen ned

Sist oppdatert:
Fallende oljepris sender Oslo Børs nedover for tredje dag på rad.

Aksjene på Oslo Børs faller fra start. Hovedindeksen er ned 0,44 prosent til 502,22 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen har faller noe tilbake etter fredagens prishopp. Fallet kommer både i Europa og USA. Streiken i Nigeria ble i løpet av helgen avblåst og det er ellers få andre momenter på oljemarkedets radar. De ukentlige oljelagertallene fra USA kommer senere i uken og spenningen knyttes til hvordan utviklingen av spesielt bensinlagrene går. Utnyttelseskapasiteten ved raffineriene vil også vies mye oppmerksomhet. Et fat nordsjøolje med levering i august omsettes for 70,41 dollar ved råvarebørsen i London.

Venter renteoppgang
Dollaren har falt til 5,93 kroner. Nedgangen begynte i forrige uke og det er særlig kronekursen som har styrket seg i denne perioden. Posisjoneringer i forkant av rentemøtene denne uken har fått aktiviteten i valutamarkedet til å stige. Det er forventet at den amerikanske sentralbanken vil holde renten uendret på 5,25 prosent. Det er heller ikke ventet noen store utslagsgivende signaler fra den kanten.

I Norge venter økonomene at Norges Bank vil heve renten fra 4,25 prosent til 4,50 prosent. Det er mest spenning til hva sentralbanken vil si om den videre renteskjebnen i Norge.

Tilbakegangen i oljeprisen sender de norske oljekjempene ned. Statoil faller 0,57 prosent til 175 kroner, mens Norsk Hydro er ned 0,78 prosent til 223,75 kroner. DNO blir sendt samme vei 0,66 prosent til 12,07 kroner.

John Fredriksens boreselskap SeaDrill er blant de sterkeste tungvekterne. Riggaksjen blir løftet 0,57 prosent til 131,75 kroner etter at selskapet både melder om en storkontrakt til et av boreskipene samt at de har lagt inn en bestilling på en lekterrigg. Det er boreskipet West Navigator som har fått et oppdrag til 810 millioner dollar tilsvarende 4,8 milliarder kroner.

Sterke aksjer
Seismikkselskapet Global Geo Service stiger 7,22 prosent til 2,96 kroner. Aksjen har gått som en kule etter at uroen i forbindelse med kriseemisjonen har lagt seg. Øystein Stray Spetalens og Arne Blystads inntreden har fått aksjen stil å stige med over 50 prosent den siste uken.

Kverneland stiger 5,69 prosent til 130 kroner etter at Spetalen har økt beholdningen av aksjer i industrikonsernet. Spetalen kontrollerer 8,17 prosent av de utestående aksjene i Kverneland.

En annen aksjen som stiger fortsatt er Opera. Spekulasjoner om posisjoneringer i forkant av en ny generalforsamlinger sender aksjen opp 3,87 prosent til 16,10 kroner.

Stolt-Nielsen er opp 4,31 prosent til 193,50 kroner.

Resultatvarsel
Kongsberg Automotive sliter med høye kostnader. For å dekke opp under manglende produksjon har selskapet vært nødt til å kjøpe inn varer for å kunne oppfylle leveringsforpliktelser. Dette fører til økte kostnader i andre kvartal og er grunnen til at Kongsberg Automotive har sendt ut et resultatvarsel. Aksjen faller 4,76 prosent til 50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere