NA24.no

Oljen senker børsen

Sist oppdatert:
For første gang på ett halvt år er oljeprisen under 60 dollar. Oslo Børs faller etter.

Følg børsen her

Oslo Børs fikk en lei start på dagen og nedturen har fortsatt siden. Hovedindeksen faller rundt 2,25 prosent til 357,50 poeng. Oljeprisen har falt til under 60 dollar fatet og det bidrar til å sende de oljerelaterte aksjene ned. Nedturen kommer etter at Iran har åpnet for å innlede diskusjoner rundt landets omstridte atomprogram, samt at BP har gjenopptatt produksjonen ved oljefeltet Prudhoe Bay. Fredag meldte oljeselskapet om oppstart av produksjonen av 150.000 fat olje om dagen ved det største feltet i Nord-Amerika.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeaksjene leder an i nedgangen. Statoil og Norsk Hydro faller 3,23 prosent til 150 kroner og 3,10 prosent til 140,75 kroner. Det er likevel de mindre oljeaksjene som får unngjelde denne dagen. DNO faller 8,33 prosent til 8,32 kroner, mens Altinex og InterOil er ned 6,93 prosent til 0,94 kroner og 6,48 prosent til 30,30 kroner.

Usikkerhet rundt DNO
Nok en gang er det tvil rundt avtalene de kurdiske selvstyremyndighetene har inngått med utenlandske oljeselskaper som bidrar til kursfallet.

Ifølge TDN Finans har Financial Times gjengitt uttalelser fra den irakiske oljeministeren Hussein al-Shahristani. Ministeren bestred i helgen gyldigheten av kontraktene mellom de kurdiske myndighetene nord i landet og utenlandske oljeselskap, skriver den statlige al-Sabaah.

- Departementet er ikke forpliktet til oljeinvesteringskontraktene som er inngått tidligere (..) av representanter for den kurdiske regionen, som ble offentliggjort som kontrakter for investeringer og utvikling av felt, skal ministeren har sagt ifølge Financial Times skriver TDN Finans.

Altinex fortsetter også nedturen. Innsiderne kjøper stadig aksjer i selskapet, men det ser ikke ut til å blidgjøre markedet. Direktør for forrentningsutvikling Flemming Jørgensen kjøpte fredag 100.000 aksjer i Altinex for 1 krone pr. aksje og har etter dette 2.130.786 aksjer i oljeselskapet.

En rekke andre av de oljerelaterte aksjene følger oljeprisen ned. John Fredriksens SeaDrill er ned 4,17 prosent til 80,50 kroner, mens Kjell Inge Røkkes Aker Kværner faller 3,38 prosent til 529 kroner. Riggselskapet Petrolia Drilling er ned 4,92 prosent til 2,90 kroner, selv om adm. direktør Lars Moldestad har kjøpt en amerikansk opsjon på 4,3 millioner aksjer med innløsningskurs 2 kroner. Moldestad har betalt 1,08 kroner pr. aksjer for opsjonene.

Nedtur til tross for anbefaling
Siem Offshore blir sendt ned 8,23 prosent til 7,25 kroner

- Siem Offshore landet torsdag en kontrakt på 5 år for en ROV som leveres fra Kleven Verft i juni 2007. Raten kom inn marginalt under forventningene, men samtidig øker visibiliteten i inntjeningen betydelig. Charterer, Veolia, har fått en opsjon på å kjøpe fartøyet ved utgangen av kontraktsperioden. Dersom opsjonen utøves vil den under de rådende renteforutsetningene gi Siem Offshore en kontantstrøm på 0,80 kroner pr. aksje, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Meglerhuset har kjøpsanbefaling på Siem Offshore med et kursmål på 9 kroner pr aksje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere