*Nettavisen* Økonomi.

Oljen senket Oslo Børs

Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Et skarpt fall i oljeprisen sendte Oslo Børs i full retur.

23.09.09 18:48

Oslo Børs falt skarpt tilbake fra tirsdagens toppnotering, onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag morgen så det ut som om den eventyrlige oppgangen på børsen skulle fortsette. Imidlertid sa det stopp, og hovedindeksen snudde ned til et fall 1,20 prosent til 323,61 poeng.

Stygge oljetall
Børsen ble senket av en negativ rapport fra de amerikanske oljelagrene, som viste at lagrene hadde økt betydelig.

Oljelagrene er viktig for oljeprisen, da lave lagre betyr høyere etterspørsel og motsatt. Siden USA er verdens suverent største oljekonsument, med over en fjerdedel av det totale konsumet, er det disse tallene viktige.

Les mer: Oljefall på lagertall

Kontraktene på amerikansk lettolje med referanseverdi WTI med levering i november ble handlet for 68,84 dollar per fat da børsen stengte. Det tilsvarer et fall på 4,04 prosent fra dagen før.

StatoilHydro datt 2,14 prosent til 132,50 kroner.

Rentemøter
Dagen ble ellers preget av rentemøte i Norges Bank. Sentralbanken besluttet å holde renten fast på 1,25 prosent, men mye tyder på at det kan bli rentehopp på neste møte.

Les mer: Nå kan du puste lettet ut!

Enda viktigere for aksjemarkedet er gjerne det amerikanske rentemøtet. Det finner sted senere i kveld.

Blandede tungvektere
Bildet blant tungvekterne var blandet. Aker Solutions meldte i formiddag at selskapet har inngått en ny subsea-kontrakt med BP America for arbeid i Mexicogolfen. Kontraktssum var ikke oppgitt, men aksjen steg 2,68 prosent til 67,00 kroner.

Telenor-aksjen endte nesten flatt, opp 0,08 prosent til 63,30 kroner.

Tapere og vinnere
Med det store oljefallet er det ikke overraskende at alle de tre selskapene på taperpallen er avhengig av oljevirksomhet. Det lille boreteknologiselskapet Badger Explorer fikk den tvilsomme æren med å trone dagens taperliste, med et fall på 9,68 prosent til 14,00 kroner. Energiselskapene Transeuro og Questerre fulgte etter, med fall på hengholdsvis 8,62 og 6,03 prosent.

Dagens vinner var børsmyggen Ability Group, med en oppgang på 17,24 prosent til 0,34 kroner.

Noreco hentet 1,2 milliarder
Tirsdag ble det klart at oljeselskapet Noreco jakter på ny kapital, og onsdag morgen melder selskapet at bookbuilding-prosessen for emisjonen er avsluttet. Tegningsprisen i emisjonen er 15 kroner per aksje, og ble fastsatt av styret i Noreco på bakgrunn av bookbuilding-prosessen. Brutto emisjonsproveny er 1,2 milliarder kroner.

Selskapet skriver at den rettede emisjonen var komfortabelt overtegnet. Provenyet fra emisjonen skal benyttes til å styrke selskapets finansielle posisjon for å finansiere investeringer relatert til utbygging av olje- og gassfunn, samt til generelle forretningsmessige formål.

Aksjen falt 1,82 prosent til 16,20 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.