*Nettavisen* Økonomi.

Oljen smurte Oslo Børs

Ny god dag i det norske aksjemarkedet.

12.05.09 17:47

Oslo Børs var igjen blant de sterkeste børsene og ett av få lyspunkt i Europa.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen steg tirsdag 0,96 prosent til 280,39 poeng.

Oljen ga løft
Oljeprisen spilte igjen en viktig rolle da Oslo Børs klarte seg langt bedre enn mange av de øvrige internasjonale børsene. Håpet om at verdensøkonomien og særlig den amerikanske økonomien er i ferd med å bunne ut har gitt en bred oppgang på børsene og i råvaremarkedet de siste to månedene.

På det høyeste var frontkontrakten for den amerikanske referanseoljen Western Texas Intermediate over 60 dollar per fat ved råvarebørsen i New York. Det høyeste nivået på rundt et halvt år.

Dollaren svekket seg tirsdag målt mot en kurv av flere øvrige valutaer og falt til det laveste nivået mot disse valutaene på fire måneder. Videre steg euroen til det høyeste nivået på syv uker, skriver Reuters.

Ved råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje med levering omsatt for 57,63 dollar per fat da Oslo Børs stengte.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Sterke tungvektere
StatoilHydro steg 1,38 prosent til 139,60 kroner. Oppturen fortsatt for aksjonærene i DNO som kunne se at aksjekursen ble løftet 3,07 prosent til 8,40 kroner. Yara steg 3,49 prosent til 193 kroner, mens Seadrill endte opp 2,93 prosent til 84,40 kroner.

Telenor skilte seg positivt ut blant flere av tungvekterne. Det internasjonale meglerhuset Nomura har nå snudd i synet på aksjen. Nå har Nomura en kjøpsanbefaling på Telenor-aksjen, og hadde tidligere en salgsanbefaling. Melder Dow Jones Newswire.

Kursmålet blir samtidig hevet til 70 kroner fra 66,50 kroner. Aksjekursen i Telenor ble sendt opp 4,28 prosent til 48,70 kroner tirsdag.

Les mer: - Kjøp Telenor

Skuffet
Seismikkselskapet Petroleum Geo-Service la frem sitt resultat etter første kvartal. Markedet ble ikke imponert selv om PGS leverte bedre enn forventningene på bunnlinjen. Problemet var at de ikke klarte å leve helt opp til forventningene på topplinjen og EBITDA-resultatet. Verre er det at de også senker utsiktene for 2009. I inneværende år ser de lavere resultater enn hva de tidligere har anslått.

PGS-aksjen ble sendt ned 6,06 prosent til 37,95 kroner.

Les mer: PGS senker utsiktene

Artumas ble den store taperen etter at oljeselskapet varsler at det er noe usikkerhet knyttet til den videre driften. Nå har de satt i gang en omfattende restrukturering av selskap der store obligasjonslån skal konverteres til aksjer. Dette vil medføre en betydelig utvanning av eksisterende aksjonærer.

Aksjekursen ble sendt ned 25 prosent til 1,02 kroner.

Les mer: Artumas i pengetrøbbel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.