NA24.no

Oljen stanset festen

Sist oppdatert:
Bakrus på børsen etter flere dager med solid opptur.

Gevinstsikring og resultatvarsler i Europa ga en svak avslutning på en ny sterk uke. Fredag endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,46 prosent til 231,99 poeng.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Tre av fem dager endte i pluss for Oslo Børs den siste uken, og totalt har børsen steget med 3,8 prosent de siste fem dagene. Årets oppgang er så langt på 2,8 prosent.

Svak start
Da handelen i USA åpnet fulgte børsene der det europeiske aksjemarkedet med ned. Flyselskapet Air France-KLM sendte overraskende ut et resultatvarsel. For rundt en måned siden sa de at driftsresultatet kom til å vise et overskudd i regnskapsåret som avsluttes 31. mars, men når perioden nå nærmer seg slutten har synet blitt forandret. Nå venter de at det blir et driftsunderskudd og trafikken viser en dalende tendens. Mars er som regel den travleste måneden, men har vært langt mer rolig enn hva de tidligere er vant med.

Resultatvarselet fra Europas største flyselskap bidro til å senke børsene i Europa.

Oljeprisen ned
Gevinstsikring er også en av forklaringene på at oljeprisen falt fredag. I tillegg til at dollarkursen styrket seg så sørget spekulantene for at oljeprisen ble sendt ned 3,95 prosent til 51,35 dollar per fat. Likevel ligger prisen på nordsjøolje med levering i mai rett over sluttnivåene sammenlignet med forrige fredag. En dollar kostet 6,64 kroner fredag ettermiddag.

StatoilHydro ble sendt ned 3,78 prosent til 122,20 kroner, og endte uken med en marginal oppgang på rundt 1 prosent.

Sterke aksjer
Solenergiselskapet REC har pekt seg positivt ut blant tungvekterne denne uken. Totalt steg verdien med 24,7 prosent. Rykter og spekulasjoner rundt situasjonen i selskapet fikk kursen til å bevege på seg. Shortinndekning etter at det spekuleres om at den problemfylte oppgraderingen av en fabrikk i Moses Lake i USA og mulige solenergisubsidier i Kina har gitt et solid hopp. Sektoren har stort sett gjort det sterk de to siste dagene.

De aksjene som gjorde det best denne uken er oljeselskapet CanArgo, forsikringsselskapet Union og Acta. Interessen for førstnevnte har tatt seg voldsomt opp de siste dagene, og aksjekursen har steget 67,86 prosent de siste tre dagene. Det har ikke kommet noe nytt fra selskapet, men har aksjen har også steget klart i den amerikanske handelen. Fredag endte aksjen opp 9,30 prosent til 0,47 kroner.

Unison inntar andreplassen på vinnerlisten for uken med en oppgang på 32,41 prosent. Flere innsidere har kjøpt aksjer de siste dagene og bidratt til oppgang. Rykter har preget handelen i Acta de siste dagene, og med fredagens oppgang på 15,13 prosent til 1,75 kroner har aksjekursen steget 28,68 prosent de siste dagene.

Taperne
Ukens tapere er Aqua Bio Technology, Cecon og SAS. Felles for alle tre er at de har en anstrengt finansposisjon. Aqua Bio Technology melder at de må hente inn 12 millioner kroner i en emisjon. Aksjen har den siste uken falt 40 prosent medregnet fredagens fall på 11,11 prosent. Cecon falt 26,9 prosent på tynn handel. SAS falt 25,4 prosent den siste uken.

Fredag ble det klart at Schibsteds konsernsjef gjennom 20 år, Kjell Aamot, trekker seg. Avgjørelsen kom overraskende. Samtidig varsler mediekonsernet at de ikke kommer til å betale utbytte for 2008. Selskapet er rammet av annonsetørke i mediebransjen og opplyser at starten på året har gått langt tregere enn tidligere antatt.

Les mer: Kjell Aamot går av, og Klinker til mot Aamot og - Aamot er sliten

Aksjekursen falt 0,24 prosent til 41,60 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere