*Nettavisen* Økonomi.

Oljen svekker børsen

Foto: (Scanpix/Montasje)

Et fall i råvaremarkedet gir et børsfall.

14.09.09 10:21

Oljeprisen har svekket seg i løpet av helgen og trekker Oslo Børs med ned.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen blir senket 1,83 prosent til 306,71 poeng.

Usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen har fått investorene til å miste noe av risikoappetitten, og det er synlig gjennom fallende aksjekurser og en styrkelse av dollaren. Det er omvendt av hva som skjedde i forrige uke, da den amerikanske valutaen falt til det laveste nivået siden i vår I forrige uke steg hovedindeksen 4,2 prosent etter at det kom flere signaler om økonomisk bedring i både Asia, Europa og USA.

Prisen på ett fat olje har falt godt under nivåene fra fredag. Ved råvarebørsen i London har prisen nordsjøoljen blitt sendt ned til 66,87 dollar per fat. Bloomberg skriver at fallet i oljeprisen blir sendt ned på bekymringer for at de høye bensinlagrene i USA er et tegn på prisene har gjort det sterkere enn hva bedringen i den globale økonomien. Flere eksperter trekker frem at de fundamentale forholdene i oljemarkedet fortsatt ikke er endret.

Bred nedgang for tungvekterne
StatoilHydro blir sendt ned 1,35 prosent til 131,60 kroner. Riggselskapet Seadrill blir sendt ned 1,54 prosent til 109 kroner. Norsk Hydro faller 1,69 prosent til 36,62 kroner. Lakseoppdretterne i Marine Harvest faller 3,35 prosent til 4,19 kroner.

Telenor-aksjen er blitt hevet til nøytral av Credit Suisse. Ifølge Dow Jones Newswire hadde banken salgsanbefalingen «underperform». Kursen er likevel ned 0,88 prosent til 62,25 kroner.

Ned i Asia
Før helgen satte børsene i Asia, Europa og USA nye årsbestenoteringer, men nå etter helgen har de asiatiske aksjene falt tilbake. Det er i hovedsak de ekportrettede selskapenes aksjer som faller etter at den japanske yenen har styrket seg mot dollaren.

Les mer: Høydeskrekk i Asia

Den tyske indeksen DAX i Frankfurt faller 0,6 prosent, mens FTSE 100 i London blir sendt ned 0,9 prosent. I Paris daler CAC 40 med 1,3 prosent. Det er også en klar nedgang ved de øvrige børsene i Norden hvor Stockholm er ned 1,1 prosent, mens København og Helsingfors faller 0,6 og 1,2 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.